Az IBM új chipgyártási technológiát jelentett be

Az IBM új chipgyártási technológiát jelentett be

2001. június 9. 15:33, Szombat
[CNet] A Big Blue, vagyis az IBM képviselői bemutattak egy olyan új chipkészítési technológiát, melynek lényege, hogy egy olyan speciális rácsszerkezettel rendelkező új szilícium-germánium réteget visznek be az IBM új chipjeibe, melyek ezen megoldás révén sokkal hatékonyabban képesek működtetni tranzisztoraikat.

Az IBM fejlesztői szerint az új chipgyártási technológia nem egy egyszerű reklámfogás, hiszen az ilyen technológiával készítendő új IBM processzorok elődeikhez képest akár 35 százalékkal is nagyobb teljesítményt képesek majd nyújtani. A fejlesztők elmondták, hogy az új IBM PowerPC processzorok elsősorban a szerverek piacán lesznek majd kedveltek, de az új technológiát a kéziszámítógépekbe szánt új processzorok gyártása közben is alkalmazni fogják, így ezen chipek fogyasztása akár jelentős mértékben is csökkenthető lesz.

Az IBM fejlesztőmérnökei gőzerővel dolgoznak az új chipgyártási technológián, mely manapság nem érett még a sorozatgyártásra. A cég jelenlegi tervei szerint az első ilyen új IBM processzorok 2003 körül jelennek majd meg a piacon, és eleinte kizárólag szerverekbe szánt processzorok esetében alkalmazzák majd az új technológiát. Bijan Davari, az IBM Microelectronics technológiai fejlesztésekért felelős részlegének alelnöke azt nyilatkozta, hogy a 2003-ban megjelenő első új PowerPC processzorok frekvenciája 4-5 GHz körül alakul majd.

Az IBM jelenlegi helyzetét tekintve megállapíthatjuk, hogy a cég egyelőre az 1 GHz-es lélektani frekvenciahatár leküzdésével próbálkozik. A cég első 1 GHz-es frekvenciájú processzorai mind az asztali számítógépekbe, mind a különböző hálózati eszközökbe szánt változatokban még az idei év folyamán megjelennek majd a piacon, és a szerverekbe szánt új PowerPC chip, a Power4 megjelenése is az idei év folyamán esedékes, vagyis az IBM az idei évben még egyáltalán nem lőtte el az összes puskaporát.

Az Intelhez hasonlóan az IBM is rendkívül nagy fantáziát lát a kéziszámítógépekben, így a fentebb említett új chipgyártási technológiát az ilyen eszközökbe szánt processzorok esetében is mihamarabb alkalmazni szeretné majd az IBM. Davari elmondása szerint az újgenerációs kéziszámítógépek számára az IBM olyan új processzorokat tud majd kínálni, melyek frekvenciája akár több GHz-es is lehet, emellett azonban a fogyasztásuk várhatóan nem éri majd el a 0,5 W-ot sem.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások