Clive Barker's Undying

Clive Barker's Undying

2001. június 14. 04:07, Csütörtök

Kiadó: EA Games
Fejlesztő: Dreamworks Interactive

Rendszer Követelmények:
Minimum: PII 400, 64MB RAM, 3D gyorsító, Win9x/2000/ME
Ajánlott: PIII 500, 128MB RAM
Hasonló játékok: Realms of the Haunting
Kategória: FPS


Nincs hiány a piacon azokból a játékokból, melyek megpróbálnak némi borzongást vinni az életünkbe, több-kevesebb sikerrel. Az Infogrames Alone in the Dark sorozatától a Virgin Interactive Resident Evil játékain keresztül a Dreamcaster Interactive Drakulájáig, minden fejlesztő és kiadó az egyik legkedveltebb műfajt állította a középpontba: a horrort. Nem meglepő, hogy más sem akar lemaradni, így az EA Games sem. Nemrég jelent meg a műfajt képviselő játékuk: a Clive Barker's Undying. A meglepetés akkor éri az embert, amikor rájön, hogy ez a program nem egészen az, mint aminek látszik, hiszen egy first person shooterről van szó, ami eddig nem illett bele a klasszikus horror játékok stílusába. Az ismert angol író, illusztrátor, rendező, Clive Barker által ihletett mű, egészen pontos megfogalmazást használva, nem más, mint egy horror témájú akciójáték, kaland- és misztériumelemekkel dúsítva.

Klikk ide!    Klikk ide!

Az 1920-as évek Nyugat-Írországában játszódó történetben Patrick Galloway szerepébe bújhatunk be. A főhős kapcsolatba kerül egy régi barátjával, Jeremiah Covenanttal. Jeremiah egy ősi birtok tulajdonosa, aki az életét félti, mert egy ősi átok felébresztette halott testvéreinek szellemeit, akik most a birtokon garázdálkodnak. Patrick úgy dönt, hogy kivizsgálja az ügyet, mert félti barátja életét. Azt azonban nem tudja, hogy a helyzet nem egészen olyan, mint amilyennek elsőre látszik... Főhősünknek öt veszélyes kalandon keresztül kell átverekednie magát. Mindegyikben egy-egy halott testvérrel, és az átok által életre keltett gonosz szörnyekkel állunk szemben. Az FPS játékoktól eltérően említésre méltó mennyiségű szöveges rész is van a programban, amit bizony végig kell olvasnunk (hallgatnunk), hogy megérthessük a több szálon futó cselekményt.

Klikk ide!    Klikk ide!

Kalandjaink során 10 különböző helyszínre látogatunk el. A cselekmény központja a birtok, és a rajta álló kísértetjárta ház. Ami a házat illeti, sokkal jobban sikerült, mint bármely más szellemjárta építmény, amit eddig valaha is láthattunk a képernyőn. Bárhová nézünk világító gyertyákat, korhű faliszőnyegeket, hatalmas csillárokat, sejtelmes ablakokat, ijesztő tükröket, elképesztően látványos festményeket, vastag faajtókat, székeket, és csigalépcsőket látunk. A külső megjelenítés nagyon emlékezetet Írországra, mindenhol megtalálható a jellegzetes zöld növényzet. A birtok mögött egy sejtelmes sírkert, egy régi kolostor romjai, egy kövekből összeállított kör, egy világítótorony, és Oneiros repülő városa található. Az időjárás fontos szerepet játszik abban, hogy mit lát a játékos maga körül. A szél süvít, az eső szakad, a hó hull, villámlik és dörög az ég. Félelmetes.

Klikk ide!    Klikk ide!

Több mint 20 különféle ellenséggel kell szembe néznünk. Jeremiah barátunk négy halott testvérének szellemén kívül más lényekkel is összefutunk a programban. Vérszomjas kalózok, ijesztegető szellemek, csontvázak, gonosz denevérek, és egyéb visszataszító karakterek várnak arra, hogy megakadályozzanak bennünket a feladatunk elvégzésében. Mindegyik külön technikával, gyorsan és váratlanul támad ránk. A programot úgy írták meg, hogy sose kelljen hatalmas mennyiségű ellenféllel egyszerre szembe néznünk. Az eredmény, hogy kevesebb lény, de több alkalommal támad. Amikor meghalunk, third person módba vált a program, és egy rövid "vége" jelenetet tekinthetünk meg korai elhalálozásunkról, ami minden lénynél más. A hagyományos ellenfelek mellett néhány főellenséggel is találkozhatunk, akiket komolyabb munka legyőzni, mert sokkal intelligensebbek a többinél. A legnagyobb csalódást a lények között, a birtokon található személyzet okozza, akik ugyan ellátnak bennünket a szükséges információkkal, de ugyanakkor nehéz megkülönböztetni őket egymástól, és teljesen közönyösek azzal a veszélyes környezettel szemben, amiben dolgoznak... kár ezért a hibáért.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások