Sokára fog harapni a "kékfog"

Sokára fog harapni a "kékfog"

2001. június 21. 08:49, Csütörtök


A BlueTooth (kékfog) technológia kifejlesztésének kezdetekor az elektronikai óriások nagy jövőt láttak a kis hatótávolságú vezetéknélküli hálózati rendszer előtt. A fejlesztők azóta minden erejüket a technológia tökéletesítése és végleges szabvánnyá tételére fordítják, a várva várt eredmény azonban eddig elmaradt.

A BlueTooth fejlesztését végző csoport néhány évvel ezelőtt egy olyan vezetéknélküli hálózati rendszer megalkotását vette tervbe, amely megkönnyíti a telezsúfolt irodákban való eligazodást, megszünteti az irodákban tekergő kábelrengeteget, és egyszerű néhány percet igénybe vevő feladattá változtatja új hardverek bekapcsolását a hálózatba.

A technológia, amely a BlueTooth elnevezést kapta, a BlueTooth Special Interest Groupot alkotó Toshiba, 3Com, Ericsson, IBM, Intel, Lucent Technologies, Microsoft, Motorola és Nokia cégek szakembereinek fejlesztési eredménye. Az új vezetéknélküli hálózati szabvány összeköt mobil és asztali számítógépet, mobiltelefont, PDA eszközöket, nyomtatót, és számos egyéb eszközt. Mivel a technológiát a fejlesztők elsősorban irodai célra tervezték, a hálózat maximális hatótávolsága 10 m-ben lett meghatározva. Egymástól ennél nagyobb távolságra lévő BlueTooth eszközök egy hálózaton nem kapcsolhatók össze.


Bluetooth Headset

Az új technológia iránt eleinte óriási érdeklődés mutatkozott, amely nem is meglepő, hiszen a rendszer egy olyan problémára igért hatékony megoldást, amely az irodákban egyre komolyabb problémát jelent. Ahogy a készülő rendszer részletei lassan körvonalazódni kezdtek, egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a BlueTooth sokkalta szélesebb alkalmazási területen lesz felhasználható, mint egy iroda. A BlueTooth segítségével például megkönnyíthető a kéziszámítógépek asztali PC-kkel való szinkronizálása, de a mostanában gyorsan terjedő apróságok a vezetéknélküli hálózati rendszer segítségével akár az internetre is csatlakozhatnak mindenféle kábel nélkül.

A technológia megjelenésének közeledtével a BlueTooth iránti érdeklődés azonban csökkenni kezdett. Ekkor ugyanis már tudni lehetett, hogy a rendszer bizony nem lesz mentes sem a különféle hiányosságoktól, sem a problémáktól. A rendszerrel elérhető viszonylag kis adatátviteli sebesség már alapjában véve erősen behatárolja a technológia alkalmazási területeit, de minden bizonnyal a már első hallásra is kevésnek tünő 10 méteres hatótávolság sem növelte túlzottan a technológia népszerűségét.

Az igazi problémák azonban mégsem a rendszer képességeiben rejlettek, hanem a technológia kidolgozásában. A korábbi jelek szerint a számítástechnikai piac résztvevői elfogadták, hogy az új vezetéknélküli hálózati rendszer nem fog rendkívüli képességekkel bírni, arra azonban még a szakértők sem számítottak, hogy a BlueTooth rendszereket technológiai problémák egész sora fogja hátráltatni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások