Per indult a Transmeta ellen

Per indult a Transmeta ellen

2001. június 29. 03:11, Péntek
[Register] Az alacsony fogyasztású Crusoe mobil processzorokról ismert Transmeta Corp. jogi eljárásoknak néz elébe. A társaságot a potenciális részvényesek perelték be, mivel szerintük a társaság hamis igéreteket tett.

A részvényesek azzal vádolják a társaságot, hogy a Crusoe processzorok közel sem teljesítenek olyan jól, mint ahogy azt a társaság tavaly a tőzsdére lépése előtt igérte. Nyolc hónappal ezelőtt a Transmeta belépett a tőzsdére. A társaság a Crusoe processzorokra akkor jó teljesítményt igért igen alacsony fogyasztás mellett. A pert indító Milberg Weiss jogi cég szerint a Transmeta Crusoe processzora nem képes egyszerre jó teljesítményt, és alacsony fogyasztást elérni szöges ellentétben azzal, amit a társaság tavaly a leendő befektetőinek igért.

A Milberg Weiss szerint az alacsony fogyasztás és a jó teljesítmény egyszerre nem érhető el a Crusoe processzorral, ehelyett a CPU teljesítménye drasztikusan le lett csökkentve a fogyasztás alacsonyan tartásához. A megitélés természetesen szubjektív, a "jó teljesítmény" jelentését pontosan nem lehet meghatározni, így a perben "az AMD és Intel processzorokhoz mérhető teljesítmény" szerepel.

A Transmeta tavalyi igérete szerint az 1 GHz-es Crusoe chipeknek már régen a piacon kellene lenniük, ehelyett a 800 MHz-es változat is még csak a napokban jelent meg. Az 1 GHz-es Crusoe TM5800 változatnak január óta kellene forgalomban lennie. A legújabb hírek szerint az új TM5800 csak a jövő év első felében éri el az 1 GHz-et, ráadásul a Transmeta nemrégiben azt is bejelentette, hogy bevételei 40-45%-kal alatta fognak maradni az elmúlt negyedévnek.

Mindez bizonyára merőben eltér attól, amit a befektetők vártak, de legalább annyira eltér a társaság igéreteitől is. A csalódott, magukat becsapva érző befektetők most jogi úton próbálnak szerencsét.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások