A Caldera új piaci stratégiája

A Caldera új piaci stratégiája

2001. július 2. 20:03, Hétfő
[ZDNET] A Linuxos piaci szegmensben tapasztalható trendtől eltérően a Caldera International mostantól a felhasználóktól minden egyes Caldera Linux példány után bizonyos összegeket kér.

A Red Hat, a SuSE és az egyéb, Linux operációs rendszerek fejlesztésével foglalkozó cégek lehetővé teszik, hogy az adott megvásárolt szoftverüket a felhasználók lényegében korlátlan számú számítógépre feltelepítsék. A Caldera cég vezetői a közelmúltban azonban úgy döntöttek, hogy szakítanak ezzel a hagyománnyal, és ahogy John Harker, a cég egyik alelnöke elmondta, ezentúl a felhasználóknak minden egyes szoftvermásolat használatért fizetniük kell, persze csak ha nem szeretnék megsérteni a szerzői jogokat.

"Úgy gondolom, hogy akiket az új piaci stratégiánk érint, azokat nem igazán fogja majd zavarni egy kis többletkiadás" - nyilatkozta Harker, majd hozzátette, hogy a cég Linux operációs rendszeréből továbbra is elérhető lesz a teljesen ingyenes, nem kereskedelmi változat is. Ez tényleg értékelendő, azonban sok Linux közösségbeli felhasználót nyugtalanít a Caldera viselkedése.

"Korábban azt hittem, hogy érdemes adnom a Calderának még egy lehetőséget, most azonban már tisztán látom az egész ügyet. A Caldera lassan már a levegőért is pénzt fog kérni" - mondta egy feldühödött felhasználó.

A Linux lelkével, illetve kerneljével foglalkozó GPL (General Public License) kimondja, hogy a Linuxon végrehajtott bármilyen változtatást nyilvánosságra kell hozni. Harker szerint a Caldera ezt meg is tette, azonban a Caldera olyan magasabb szintű szoftvereket is beleintegrált az operációs rendszerébe, melyekre a Caldera vezetői szerint nagyon komoly licencjogok vonatkoznak.

Szakértők szerint a Caldera azért kényszerült a piaci stratégiájának ilyen jellegű megváltoztatására, mert a cég nyeresége az elmúlt negyedévben 11,7 millió dollárral csökkent, és a céget minél előbb újra nyereségessé szeretnék tenni. A Caldera egyébként korántsem az egyetlen olyan Linuxos cég, melynek anyagi nehézségei támadtak a közelmúltban, hiszen például a Red Hat cég nyeresége is jelentős mértékben, 27,6 millió dollárral csökkent az elmúlt negyedévben. Richard Stallman, a nyílt forrású szoftverek támogatására létrehozott Free Software Foundation elnöke korábban egyébként parazitának és kapzsi kapitalistának nevezte Ransom Love-ot, a Caldera cég vezetőjét, aki természetesen cáfolta az őt ért vádakat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások