Kodak - Microsoft bonyodalmak

Kodak - Microsoft bonyodalmak

2001. július 3. 22:12, Kedd
Philip Gerskovich, a kiváló minőségű fotóipari termékeiről híres Eastman Kodak cég technológusa éppen egy új digitális fényképezőgép fejlesztési munkálataival volt elfoglalva, amikor tavaly, nem sokkal a Hálaadás napja után olyan dologra lett figyelmes, mely a későbbiekben feszültséget okozott a Kodak és a Microsoft között.

Gerskovich és kis fejlesztőcsapata akkoriban egy olyan új szoftver kifejlesztésével is foglalatoskodott, mely a digitális fényképek kezelésére hivatott, így értelemszerűen ezt a szoftvert a Microsoft legfrissebb operációs rendszerével, a korábban Whistler kódnevet viselő Windows XP-vel is tesztelni kívánták. Gerskovichékat sokkolta a látvány, ami akkor fogadta őket, amikor a különböző Kodak gyártmányú digitális fényképezőgépeket rácsatlakoztatták a tesztre fogott, újgenerációs Windows-zal ellátott számítógépekre. Ekkor ugyanis nem az előzőleg telepített Kodak szoftver indult el automatikusan, hanem a Microsoft saját fotószoftvere, ez pedig rendkívüli módon idegesítette a fejlesztőket, akik elmondák, hogy emiatt a felhasználók minden bizonnyal a Microsoft szoftverét használnák, ugyanis a Kodak program előcsalogatásához több lépésre is szükség lenne.

A Kodak fejlesztői úgy gondolták, hogy kipróbálják a Microsoft saját fotószoftverét is, hogy mit is tud az ő szoftverükhöz képest. Gerskovichék a tesztre egy pár olyan digitális fényképet használtak, melyeket a közeli nagyvárosban készítettek, és néhány születésnapi felvételt is bevetettek. Amikor a Kodak egyik fejlesztőmérnöke az egyik fotót megpróbálta elforgatni, a Microsoft-féle szoftver visszakérdezett, hogy biztos-e benne, hogy ezt akarja, mert, ha igen, akkor az eredeti fotót már nem biztos, hogy helyre lehet majd állítani. Mondanom sem kell, hogy a Kodak tesztlaborjában ekkor óriási nevetés tört ki, persze hamar visszafogták magukat, mert az meg egyenesen tragikus, hogy egy ilyen program fogadja majd alaphelyzetben a Kodak fényképezőgéppel rendelkező gyanútlan felhasználókat.

Idén márciusban egy Seattle-i Windows XP-vel kapcsolatos rendezvényen Greskovich észrevette, hogy egy asztal mellett ott áll Steve Ballmer, és ki is használta az alkalmat egy rövid beszélgetésre. Greskovich megkérte Ballmert, hogy a Microsoft oldja meg valahogy, hogy a Kodak fotószoftverét könnyedén elérhessék a felhasználók. Ballmer erre azt válaszolta, hogy semmiképpen sem változtatnak az eddigi megoldásokon.

Az ügyben a legújabb fejlemény az, hogy a Microsoft nemrégiben egy levelet küldött a Kodaknak, miszerint a végleges Windows XP meg fogja kérdezni a felhasználókat, hogy melyik fotószoftvert szeretnék használni, vagyis a jelek szerint a szoftveróriás végülis megváltoztatta korábbi álláspontját.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások