ASUS V-7100 Pro (MX400) teszt

ASUS V-7100 Pro (MX400) teszt

2001. július 5. 10:03, Csütörtök


Az nVidia néhány hónappal ezelőtt több - különböző árfekvésű és teljesítményű - termékre bontotta addig egységes GeForce2 MX sorozatát. A legnagyobb, a régi MX-hez képest nagyobb teljesítményt ígérő chipet MX400-nak nevezték el, a régi MX-nél szerényebb tulajdonságokkal bíró modell neve MX200 lett és szó volt egy még gyengébb képességű - MX100-as - chip piacra dobásáról is. Az MX400 megjelenése után a gyártók sorra jelentették meg a 32 ill. esetenként 64 MB memóriával felszerelt kártyáikat. Tesztünkben - melyhez hardvert ismét a 3 Testőr Computers-től kaptunk - a világ egyik legnagyobb és az itthon piacból is jelentős szeletet birtokló gyártójának, az ASUS-nak ezzel a "régi-új" chippel szerelt kártyáját vettük górcső alá.

ASUS V-7100 Pro

Az ASUS mindent megtett azért, hogy vásárlókat szerezzen, az újdonsült tulajdonos a dobozos változat által kínált rengeteg földi jótól már első pillanatban úgy érezheti, hogy őt bizony most alaposan elkényeztetik. A fekete - úgy látszik ez lesz az új ASUS divatszín - NYÁK-ra a gyártó 5ns-os memória modulokat helyezett el, és mind a GPU, mind pedig a memóriák sebességét 200 MHz-re állította be gyárilag. Akinek ez sem volna elég, az belepiszkálhat a dolgokba a mellékelt tuning program segítségével.

Klikk ide!    Klikk ide!

Lássuk mit tartalmaz a doboz (a kártyán kívül): 1 vaskos és részletes angol nyelvű kézikönyvet, 2db kábelt (S-Video és RCA), 2db teljes játékot (Messiah és Star Trek: New Worlds), ASUS DVD szoftvert (azonos a Power DVD-vel) és a 3Deep programot külön-külön CD-n, valamint a meghajtó és tuningoló programokat tartalmazó CD-t.
A csomagolás ízléses, a kézikönyv ASUS módra részletesnek mondható, tartalmazza a telepítéshez és a mellékelt programok futtatásához szükséges alapvető információkat, viszont szokás szerint angol nyelvű, a magyar változat elkészítésének valószínűsége pedig erősen tart a nullához. (Itt kell megjegyezni, hogy azért mégiscsak érezzük magunkat elkényeztetve, mert a "noname" MX200-hoz csak egy fecni jár). A TV kimenetes változat az alap modellhez képest 2db plusz csatlakozót tartalmaz (a hagyományos 15 tűs monitor kimeneten felül).

Az nVidia GeForce2 MX chipjének hűtéséről borda és fordulatszám szabályozós ventillátor gondoskodik, mely feladatának tökéletesen eleget tesz, leszámítva azt az apróságot, hogy a hangja az őrületbe kerget (ezt azonban saját érzékenységem számlájára írom, nem bírom elviselni a különböző PC alkatrészekbe épített ventillátorok által keltett zajt). A beépítés nem okozott nehézséget, viszont a BIOS-ba való belépés után a rendszer elképesztően lelassult. Sajnos nem sikerült kiderítenem, hogy ez az alaplap, az aktuális BIOS verzió vagy a kártya hibája-e. Ezen apróságtól eltekintve további bosszúsággal nem találkoztam, a meghajtó program telepítése egyszerűen lezajlott és a kártya használatra kész volt. A gyári driver számtalan beállítási lehetőséget enged, mind 2D, mind pedig 3D esetében lehetőségünk van a finomhangolásra.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások