Vége az Intel P4-RDRAM kedvezménynek

Vége az Intel P4-RDRAM kedvezménynek

2001. július 26. 11:58, Csütörtök
Az Intel megerősítette azokat a híreket, miszerint a chipgyártó óriáscég leállítja azt a kedvezményes lehetőséget, amely keretében a társaság Pentium 4-es processzorai mellé Rambus DRAM memóriákat csomagolt jelentős árkedvezménnyel.

Az Intel Corp. egyik szóvivője elmondta, hogy a Direct Rambus DRAM memóriák ára a közelmúltban jelentős esésen ment keresztül, és a társaság immár nem kényszerül árkedvezmény nyújtására a számítógépgyártóknak a Pentium 4 népszerűsítéséért. Ezidáig a Pentium 4-es processzorok ugyanis kizárólag RDRAM memóriákkal voltak használhatóak.

Nathan Brookwood, az InSight64 Research vezető elemzője elmondta, hogy a Rambus DRAM-akció szükségtelenné válásában az Intel drasztikus Pentium 4 árcsökkentései is döntő szerepet játszottak. A Platform 2001 konferencián elhangzottak szerint a Brookdale (i845) Pentium 4 chipset bevezetésével az Intel nem kényszerül kedvezményt adni a Rambus DRAM memóriákra, hiszen a költséghatékony rendszerekbe az új chipkészlet révén immár olcsó PC133 SDRAM-ok is beépíthetők lesznek.

A Platform 2001 kiállítói szerint az RDRAM árkedvezmény vége azt jelenti, hogy a nagyteljesítményű DDR és Rambus memóriák a közeljövőben egyrangú, rivális technológiákká válnak a Pentium 4 rendszerekben. Avo Kanadjian, a Rambus Inc. nemzetközi marketingosztályának elnökhelyettese nem aggódik emiatt. Szerinte ugyanis a Rambus DRAM memóriák ára olyan mértékben lecsökkent, hogy azok immár alig kerülnek többe, mint a DDR-SDRAM változatok.

Arra a kérdésre, hogy az Intel Rambus DRAM-Pentium 4 árkedvezményének vége okoz-e majd bevételkiesést, Kanadjian azt válaszolta, hogy erre csak az Intel tudna választ adni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások