Új technológia az SDRAM-ok felgyorsítására

Új technológia az SDRAM-ok felgyorsítására

2001. augusztus 9. 07:54, Csütörtök
[SiliconStrategies] A japán Hitachi kifejlesztett egy olyan új technológiát, amelynek segítségével a társaság szerint 49%-kal megnövelhető az SDRAM memóriák sebessége, miközben fogyasztásuk 40%-kal lecsökken.

A Hitachi új technológiájának alapja egy új vezérlőáramkör, amely a megszokottól eltérő módon kezeli az SDRAM memóriachipeket. Az "SDRAM Mode Control Scheme" elnevezésű technológia segítségével a memóriák úgynevezett sense amplifiers, azaz jelentéserősítő egységei cache-ként alkalmazhatók. A Hitachi szerint ezek a sense amplifier egységek megfelelő vezérlés mellett lehetővé teszik, hogy a processzor a teljes adatelérési műveletsor végrehajtása nélkül is elérhesse a kívánt adatot.

A japán elektronikai óriás szerint az új vezérlőrendszer beépíthető lesz a CPU-kba illetve egyéb mikroprocesszorokba, és segítségével drasztikusan lecsökkenhet az SDRAM-ok fogyasztása, miközben megnő teljesítményük. Az új vezérlőrendszer egy 0,28 négyzetmilliméteres, elenyésző helyet igényel a mikroprocesszorokon, közölte a Hitachi a huntingtoni (Kalifornia) Low Power Electronics and Design 2001 konferencián a technikai leírások bemutatása mellett.

A hagyományos SDRAM-ok esetében a memóriaelérés három lépésből áll. Először az adat a memória tárolócellájából a sense amplifierbe kerül. Ezután az adat kiolvasható, majdpedig utolsó lépésként törölni kell a sense amplifier tartalmát. A Hitachi szerint amennyiben az adat bennmarad a jelentéserősítőben, az áramkör cache memóriaként funkcionálhat, vagyis a processzor elérheti azt anélkül, hogy az egész műveletsort újra el kellene végezni. A társaság szerint mindez lecsökkenti a fogyasztást, ugyanakkor növeli a teljesítményt.

A Hitachi számos tesztprogramot kipróbált, hogy kiderítse, mennyit javít a teljesítményen a rendszer. Az eredmények 49%-os sebességnövekedést mutattak 40%-os fogyasztáscsökkenés mellett. A japán óriáscég arról nem adott információt, hogy a technológia mikor kerülhet be az új eszközökbe.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban