Biológiailag lebomló autóalkatrészek

Biológiailag lebomló autóalkatrészek

2001. augusztus 22. 04:44, Szerda
Képzeljük csak el, hogy egyszer majd talán olyan autókat gyártanak világszerte, melyek alapanyagai között olyan anyagokat is megtalálhatunk, melyekkel amúgy leginkább csak az étkezésnél találkozhatunk. Elsőre talán nagyon bizarr ötletnek hangzik a dolog, de kutatók egy csoportja azt állítja, hogy nincs már messze az az idő, amikor szójababból készült autóalkatrészek, vagy komplett autók lesznek kaphatóak a piacon.


A kutatóknak és tudósoknak ugyanis olyan új technológiákat sikerült kifejleszteniük, melyek segítségével eleinte a gépjárművek motorjainak bizonyos fém alkatrészeit, majd később egyéb autóalkatrészeket is helyettesíteni lehet szójababból, illetve szójababolajból készített anyagokkal. A fejlesztőcsapat természetesen hangsúlyozta, hogy a kutatómunka egyelőre még nagyon kezdeti stádiumban van, ám már az eddig elért eredmények is nagyon bíztatóak, vagyis talán már nem is kell túl sokat várnunk az olyan autók megjelenésére, melyek az életciklusuk után akár teljes mértékben is képesek lesznek majd biológiailag lebomlani.

Az illinoisi Mezőgazdasági Kutatóintézet és az Arizonai Egyetem kutató szerint a szójababolaj már csak azért is kiváló alapanyagnak bizonyul, mert rendkívül olcsó, hiszen például az Egyesült Államokban évente hatmillió tonna ilyen olajat termelnek, melynek egy bizonyos része minden évben felesleget képez. Ezenkívül az sem elhanyagolható szempont, hogy a szójababolaj alkalmazása rendkívül környezetbarát lépés lenne.


A nyersanyagot már nem a rozsda marja?
A kutatók tervei szerint néhány év múlva olyan teljesen automatizált, számítógépek által vezérelt gyártóüzemeket nyitnak majd világszerte, melyek viszonylag bonyolult technológiai folyamatok révén szójababolaj pasztából különböző gépjármű alkatrészeket tudnának előállítani. Paul Calvert, az Arizonai Egyetem anyagtechnológiai professzora szerint eleinte kisebb, majd később akár nagyobb alkatrészeket is gyárthatnak majd szójababolajból. A professzor szerint a szójababolajból készült alkatrészek legalább olyan erősek lesznek, mint az alumínium alkatrészek, azonban tömegük csak 50 százaléka lesz azokénak. Az előzetes becslések szerint a szójababolaj alapanyagra épülő alkatrészek egyáltalán nem lesznek drágák, hiszen nagyjából 30 százalékkal lesznek olcsóbbak a megszokott anyagokból készülő alkatrészeknél. Az új szuperanyag egyébként körülbelül 80 százaléka lesz szójababolaj, a fennmaradó húsz százalékot pedig gyanta, szilícium, üvegszál és szénszál teszi majd ki.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások