Leleplezhetik a hosszú élet genetikai titkát

Leleplezhetik a hosszú élet genetikai titkát

2001. augusztus 29. 12:32, Szerda
A tudósok közel állhatnak az öregedéshez vezető gének megtalálásához, egy olyan felfedezéshez mely új gyógyszerek segítségével meghosszabbíthatja életünket.

Csak nagyon kevés ember éli meg a 100 éves kort, a szóbeszéd pedig úgy tartja, hogy a hosszú élet örökletes, azaz családon belül marad. Ahhoz, hogy kijelenthessük, hogy bizonyos gének felelősek a kifejezetten hosszú életért Annibale Puca, a bostoni Howard Hughes Orvosi Intézet kutatója 137 testvért toborzott össze, ahol az idősebbik legalább 98 éves, míg testvére öcs esetén legalább 91, húg esetén legalább 95 éves.

Puca és csapata egy "kapcsolat-analízis" elnevezésű genetikai vizsgálatot végzett el, ami azt hivatott kimutatni, milyen a valószínűsége, hogy egy-egy génterület összefüggésének egy-egy jellemvonással.

"A kapcsolat- analízis egy gén valószínűséget ad" - mondta Puca. A kutatók a négyes kromoszómában olyan területre bukkantak, ami kapcsolatban van a hosszú élettel. "95 százalék az esélye, hogy jó úton járunk" - tette hozzá Puca.

"Ez egy technikai 'tour de force'" - nyilatkozott Tom Johnson, a Colorado Egyetem munkatársa. "Eddig még senkinek sem sikerült megcsinálnia emberekkel".

"A felfedezés következtében ezekkel a génekkel olyan beavatkozásokat hajthatnak végre, melyek genetikai hatásokat utánoznak biokémiai úton" - mondta Huber Warner egy marylandi nemzeti intézet korosodási programjának társ-igazgatója. "Így biokémiai úton lehetne befolyásolni az egészséget és az élettartamot".

Puca és csapata szerint az általuk megtalált gén vagy akár gének variációi befolyásolják az öregedés mértékét és a betegségekkel szembeni ellenálló képességet. Nem ez lenne az első gén, amit összefüggésbe hoztak a korral, az APOE már a gyakorlatban is bizonyított, méghozzá az Alzheimer kórral szemben. Puca tanulmánya azonban az első, amely az egész géntérképet vizsgálja, és ebből emeli ki a legfontosabb, a hosszú élethez kapcsolódó gént vagy géneket.

"Meglepett, hogy találtak egy ennyire hatásos, különálló génterületet" - mondta Warner. "Ennek egy olyan alap folyamatnak kell lennie, ami sok különböző alap rendszert befolyásol".

"A tanulmány erőssége, hogy egy bizonyos területre mutat, egy bizonyos kromoszómára, amely úgy tűnik nagy befolyással van az öregedésre" - fejtette ki James Carey a California Egyetem szakértője. "A következő lépésnek magában kell foglalnia egy ellenőrzést, hogy leszűküljön a gének egy részhalmazára, ha lehetséges, és ami a legfontosabb, azonosítja a mechanizmust".

Puca szerint az, hogy vajon képesek leszünk-e kifejleszteni az öregedés lelassítását az attól függ, hogy mit is találnak, ugyanis "néhány gént nehezebb megváltoztatni, mint a többit." Ő és csapata reméli, hogy sikerül elkülöníteni a gént, vagy géneket hat hónapon belül.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások