Még egy esélyt kap a Rambus DRAM?

Még egy esélyt kap a Rambus DRAM?

2001. szeptember 3. 02:00, Hétfő
A legfrissebb hírek szerint egy egyelőre meg nem nevezett gyártó olyan új, Pentium 4-alapú chipkészlet kifejlesztésén dolgozik, amely Rambus DRAM memóriákra épülne.

Az új chipkészlet, amennyiben piacra kerülne, visszaszerezhetné az ipar támogatását a Rambus Inc. által kifejlesztett Rambus DRAM memóriáknak, amelyek már-már biztos kiesőnek tűntek. Bár a gyártó neve egyelőre ismeretlen, valószínűleg az ACER Labs. Inc.-ről (ALi) lehet szó, amely tajvani gyártó korábban már említést tett Rambus DRAM-alapú Pentium 4-es terveiről.

A chipsetgyártó ipari hírforrások szerint közel áll ahhoz, hogy megszerezze az érintett cégek engedélyét a Pentium 4-Rambus DRAM chipkészlet kiadásához. Az új chipset bejelentése állítólag két héten belül megtörténhet. Amennyiben mindez valóban megtörténik, a Rambus Inc. talán egy kissé fellélegezhet. Bár a Rambus DRAM jelenleg a leggyorsabb DRAM memóriatípus, a viszonylagosan magas ár, valamint a Rambus Inc. által a közelmúltban elkövetett tisztességtelen üzleti lépések következtében kialakult ellenszenv már lassan kezdte a szakadék szélére sodorni mind a technológia kifejlesztőjét, mind magát a technológiát.

A Rambus DRAM-ot illetően a szeptember kritikus időszak lesz, mivel az Intel SDRAM-ok alkalmazását lehetővé tévő Brookdale Pentium 4 chipkészlete, valamint a tajvani gyártók DDR-alapú Pentium 4 megoldásai ekkortól lesznek elérhetőek. A Rambus Inc. számára jelenleg az a kérdés, mennyire esik vissza a Rambus DRAM-ok kereslete, miután már más memóriatípusok is alkalmazhatóak lesznek a Pentium 4-es rendszerekben.

Az SDRAM-alapú Pentium 4 rendszerek a szakértők szerint akár 150 dollárral is olcsóbbak lehetnek, mint a Rambus DRAM-alapú Pentium 4 számítógépek, teljesítményük a lassú SDRAM miatt azonban kisebb. A DDR-SDRAM memóriák ára szintén alacsony, teljesítményük azonban közelít a Rambus DRAM-hoz, így az ilyen memóriára épülő rendszerek versenyképesek lehetnek a Rambus DRAM-alapú változatokkal a csúcskategóriás gépek piacán is. A Rambus DRAM sikere vagy bukása attól függhet, hogy a technológia az SDRAM- és DDR-SDRAM alapú Pentium 4 rendszerek kiadása után is talál-e majd támogatókat és vásárlókat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások