A Nimda szerencsére nem éledt újra

A Nimda szerencsére nem éledt újra

2001. szeptember 30. 19:32, Vasárnap
Szerencsére nem lett igazuk azoknak a számítógépes biztonsági szakembereknek, akik a héten többször is felhívták a világ figyelmét arra, hogy a közelmúltban feltűnt és relatíve gyorsan visszavonulót fújt Nimda féreg pénteken újabb támadásba lendülhet.

A szakemberek azért féltek attól, hogy ez esetleg bekövetkezik, mert a Nimda e-mail komponense, vagyis azon része, mely a Microsoft Outlook levelezőprogram címlistájában szereplő felhasználókhoz történő automatikus postázásért felelős, a féreg megjelenését követően tíz nappal újraéled. Ez elég indok volt arra, hogy szinte az összes, antivírus szoftverek fejlesztésével foglalkozó cég csütörtökön felhívja a felhasználók figyelmét arra, hogy a Nimda-veszély még mindig nem múlt el, és van esély arra, hogy újra villámgyorsan megfertőzze az egész világot. A legfrissebb információk szerint a Nimdának nem sikerült újraélednie, hiszen pénteken, a Nimda felbukkanását követő tizedik napon alig pár fertőzésről érkezett jelentés.

"Egész nap azzal foglalkoztunk, hogy felkutassuk a Nimdát, és ha kell, helyreállítsuk az esetlegesen keletkezett károkat, azonban örömmel jelenthetem, hogy nem találtunk semmit. A Nimda szerencsére nem éledt fel" - nyilatkozta John Harrington, a MessageLabs cég marketing részlegének igazgatója.

A system administrator (rendszergazda) szavak rövidítésének, az admin szónak a megfordításából keletkezett névvel fémjelzett Nimda féreg szeptember 18-án kelt világhódító útjára, és már az első jelentések arról számoltak be, hogy sajnálatos módon villámgyorsan terjedő féreggel van dolgunk. A "readme.exe", valamint "W32.Nimda" neveken is ismert féreg nem kevesebb mint négy különböző módszer segítségével fertőzte meg azokat a számítógépeket és szervereket, melyeken Microsoft Windows 95, Windows 98, Windows Me, vagy Windows 2000 volt telepítve.

Az antivírus szoftverek fejlesztésével foglalkozó cégek közelmúltban nyilvánosságra hozott jelentései szerint a Nimda a felbukkanását követően viszonylag gyorsan visszavonult, ám nagyon sok cégnek még sokáig gondot okozott, hogy a nagyobb számítógépes hálózatokból nagyon nehezen lehetett teljesen kiirtani ezt a rendkívül alattomos férget.

Listázás a fórumban