A Seagate és a Maxtor a Serial ATA-ról

A Seagate és a Maxtor a Serial ATA-ról

2002. február 27. 16:39, Szerda
Ahogy az várható volt, a mostani Intel Developer Forumon (IDF) az új processzorok és alaplapi chipkészletek mellett többek között sok szó esik a Serial ATA technológiáról is, ugyanis az IDF-en szinte minden, magára valamit is adó cég bejelentette Serial ATA fejlesztéseit. Így tett az elsősorban merevlemezeiről ismert Seagate is, mely cég képviselői az IDF-en bejelentették az ipar első, teljes sebességű natív Serial ATA merevlemez technológiáját, mely a cég állítása szerint immár teljes mértékben érett arra, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható merevlemezekben is használatos legyen.

A Seagate képviselői a bejelentés kapcsán elmondták, hogy a Seagate fejlesztette ki a világ első olyan integrált, natív Serial ATA technológiáját, melynek nincs szüksége arra, hogy lefordítsa a bejövő Serial ATA jeleket Paralell ATA protokollokra. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy a Serial ATA szabvány által előírt 150 MB/s-os adatátviteli sebességet a gyakorlatban is teljes mértékben ki lehessen használni. A Seagate képviselői ezenkívül arra is utaltak, hogy a Seagate ugyancsak az iparban elsőként képes olyan single-chip termékek gyártására, melyek egy darab chipben tartalmaznak olyan alkatrészeket, melyeket a konkurens gyártók csak több chipben tudnak megvalósítani. A Seagate egyébként azt állítja, hogy amint megjelennek a piacon az első Serial ATA kontrollerkártyák, illetve Serial ATA kompatibilis alaplapok, abban a pillanatban megkezdődik a Seagate-féle első Serial ATA merevlemezek forgalmazása.

Természetesen a kiváló minőségű merevlemezeiről ismert Maxtor sem szeretne lemaradni a Seagate mögött, így nem meglepő, hogy az IDF-en a Maxtor is beszámolt legújabb Serial ATA fejlesztéseiről. A Maxtor képviselői előadásaikban többek között arról szóltak, hogy a közeljövőben debütáló Serial ATA interfészes újgenerációs merevlemezek sebessége jelentősen nagyobb lesz a jelenleg kapható, Paralell ATA interfésszel rendelkező winchesterek sebességénél, valamint arra is utaltak, hogy a Serial ATA megoldások révén a számítógépházakban több hely marad, ami minden korábbinál nagyobb flexibilitást és jobb hőelvezetési képességeket hoz magával. A Maxtor képviselői azt is hangsúlyozták, hogy a Serial ATA technológia lehetővé teszi a különböző eszközök működés közbeni le-, illetve felcsatlakoztatását, valamint említést tettek arról is, hogy a Serial ATA technológia lefelé tökéletesen kompatibilis a jelenlegi Paralell ATA megoldásokkal.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások