Egy ritka, kémek által használt Macintosh

Egy ritka, kémek által használt Macintosh

2002. április 16. 18:40, Kedd
Sokak szerint Észak-Kalifornia egyik lepusztult helységében található a világ egyik legérdekesebb és egyben legritkább Apple Macintosh számítógépe, melynek különlegességét az adja, hogy komplett elektronikus árnyékolással rendelkezik, ugyanis valamikor az amerikai haderő, vagy a titkosszolgálat hadrendjében állt. Szakértők szerint az eddigiekben egyetlen ilyen, vagy ehhez hasonló Macintosh számítógépről sem lehetett tudni, vagyis a most fellelt számítógép egy valamikori "top secret" projekt keretein belül készült.


A Bruce Damer programozó és író tulajdonában lévő Boulder Creek-i (Kalifornia) pajta egyik poros polcán lévő Apple Macintosh SE 30 1891 ST típusú számítógép első ránézésre nem igen különböztethető meg a '80-as évek közepén készült normál társaitól, azonban az alaposabb szemügyrevételezést követően kiderül, hogy a szabványos műanyag borítás alatt egy masszív fémréteg található, mely arra volt hivatott, hogy árnyékolás révén megakadályozza, hogy az ellenséges kémek esetlegesen információt szerezhessenek a gépből. Szakértők szerint a különleges Macintosh esetében használt árnyékolási megoldás megfelel annak az elektromágneses védelmi rendszerekkel kapcsolatos szabványnak, melyet az Egyesült Államok kormányzata hozott létre évekkel ezelőtt. A megoldás lényege, hogy a számítógépet körülvevő fémborítás megakadályozza, hogy a számítógép, illetve a monitor által kibocsátott elektromágneses jelek elhagyják magát a számítógépet, ily módon pedig az ellenséges kémek számára lehetetlenné válik a számítógép "lehallgatása".


Szakértők szerint a most felbukkant, korábban vélhetően a titkosszolgálat által használt Macintosh a maga nemében mindenképpen egyedüli, azonban a hasonló elektromágneses védelmi rendszerrel rendelkező számítógépek manapság egyáltalán nem ritkák. Közismert tény, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal, a Védelmi Minisztérium és a CIA ügynökei szinte kizárólag olyan személyi számítógépeket használnak, melyek megfelelő árnyékolással vannak ellátva, sőt tudni lehet, hogy sok vállalat is használ ilyen megoldásokat, ugyanis az ipari kémek ellen nem árt ily módon is védekezni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások