Mi újság Serial ATA fronton?

Mi újság Serial ATA fronton?

2002. július 5. 13:41, Péntek
Habár az újgenerációs merevlemez interfésszel, a Serial ATA-val kompatibilis első új alaplapok lényegében már heteken belül világszerte kaphatók lesznek, a Serial ATA támogatással rendelkező eszközök a gyártók előrejelzései szerint legkorábban 2003-ban árasztják majd el a piacot, amikor is már számtalan olyan alaplapi chipkészlet, alaplap, és merevlemez lesz forgalomban, mely kompatibilis lesz ezzel az új technológiával.

Mivel jelen pillanatban még egyetlen gyártó sem forgalmaz Serial ATA támogatással rendelkező alaplapi chipsetet, az alaplapgyártóknak különálló Serial ATA kontroller chipeket kell alaplapjaikra integrálni, amennyiben azokat termékskálájukon Serial ATA kompatibilis eszközökként kívánják feltüntetni. Ez természetesen külön költségeket ró mind az alaplapgyártókra, mind az ilyen alaplapokat vásárló felhasználókra, és ez mindaddig így is marad, amíg az első, integrált Serial ATA kontrollerrel ellátott alaplapi chipkészletek fel nem bukkanak a piacon. Jelen pillanatban egyébként többek közt a Promise Technology, Silicon Image és Marvell Technology cégek foglalkoznak különálló Serial ATA kontroller chipek fejlesztésével és gyártásával. Ezen chipek ára átlagosan 7 dollár, vagyis a közeljövőben debütáló első Serial ATA kompatibilis alaplapok körülbelül ennyivel lesznek drágábbak az új interfész technológiával nem kompatibilis alaplapoknál.


A legfrissebb roadmapek, azaz ütemtervek szerint a chipsetek gyártásával foglalkozó cégek az idei év utolsó negyedévében rukkolnak majd elő első olyan chipkészleteikkel, melyek immár integrált Serial ATA vezérlővel fognak rendelkezni. Tajvan egyik legdinamikusabban fejlődő chipsetgyártója, a Silicon Integrated Systems (SiS) a negyedik negyedévben tervezi bemutatni a Serial ATA támogatással rendelkező, SiS 964 típusjelzésű déli hídját (South Bridge), a konkurens és ugyancsak tajvani székhelyű VIA Technologies pedig ugyancsak ebben a negyedévben kívánja piacra dobni a Serial ATA kompatibilis VT8235-ös déli hídját. A világ legnagyobb chipgyártójaként nyilvántartott Intel Serial ATA ügyben nem kíván kapkodni, így a a chipgyártó a legfrissebb információk szerint leghamarabb valamikor 2003 első felében mutatja majd be a Serial ATA kontrollerrel ellátott ICH5-ös déli hídját.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások