Egyre olcsóbb CD-írók, gyorsabban írható lemezek

Egyre olcsóbb CD-írók, gyorsabban írható lemezek

2002. szeptember 28. 14:30, Szombat
Miközben a gyártók manapság soha nem látott mennyiségű CD-RW meghajtót dobnak piacra, az eladási mutatók nem éppen a várakozásoknak megfelelőek, ami a raktárkészletek növekedéséhez vezet, valamint ahhoz, hogy az elkövetkezendő hónapokban várhatóan minden eddiginél kedvezőbb áron lehet majd hozzájutni az egyre nagyobb írási sebességre képes CD-író modellekhez. A CD-RW meghajtók piaca szakértők szerint rendkívül telített, melynek eredményeképp manapság már a nevesebb gyártók termékeinek ára is a 100 dolláros határ alá csökkent. Konkrét példákat tekintve, a maximálisan negyvenszeres írási sebességre képes Sony CD-írókat a Best Buy 84,92 dollárért (kb. 21e Ft) kínálja, a nem ennyire neves CD-írók többsége pedig már 55-65 dollár (13-16e Ft) körüli összegért is hazavihető. Ráadásul úgy tűnik, hogy ez még csak a kezdet, vagyis a közeljövőben várhatóan ismét jelentős mértékben csökken majd a CD-írók ára.

"Az év első negyedévében jelentős mennyiségű CD-író halmozódott fel a raktárakban, és ez az óriási raktárkészlet a mai napig nem fogyott még el. Ez nagyrészt annak következménye, hogy a számítógépgyártó cégek eladási mutatói nem alakultak a korábbi terveknek megfelelően, ezért e gyártók számos CD-író megrendelést vissza kellett mondjanak. Az idei évben egyébként egyértelműen augusztus volt a legnehezebb hónap a CD-író- és a számítógépgyártó cégek számára" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Mary Craig, a Gartner piackutató cég elemzője. Craig elmondta, hogy a gyártók a vártnál némileg korábban rukkoltak elő az immár negyvennyolcszoros írási sebességre képes modelljeikkel, ami megzavarta a piacot, és azt eredményezi, hogy a kereskedők mostanság rendkívül nyomott árakon kívánnak megszabadulni a korábbi CD-RW meghajtóktól.

A CD-R lemezek gyártásával foglalkozó nagyobb tajvani cégek egyébként egymás után állnak át az akár negyvennyolcszoros írási sebességet is zokszó nélkül elviselő diszkek gyártására, sőt egyes gyártók már az ötvenkétszeres sebességgel írható CD-R-ek gyártását is megkezdték. A Ritek, a CMC Magnetics és a Prodisc Technology cég az idei év negyedik negyedévében lényegében már csak olyan lemezeket fog gyártani, melyek negyvennyolcszoros sebességgel írhatók.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások