Megjelentek az első Serial ATA merevlemezek

Megjelentek az első Serial ATA merevlemezek

2002. december 18. 11:33, Szerda
Körülbelül hat hónap telt el azóta, hogy felbukkantak a piacon az első olyan alaplapok, melyek a normál ATA-33/66/100/133 kontroller mellett már Serial ATA-150 kontrollerrel is fel voltak szerelve.

Egészen mostanáig kellett azonban várnunk arra, hogy ezen újgenerációs interfészt a gyakorlatban is ki lehessen használni, ugyanis mindeddig nem igazán voltak forgalomban olyan merevlemezek, melyek kompatibilisek lettek volna ezzel az új szabvánnyal. Ahogy azt már a hardver újdonságok esetében megszokhattuk, a Serial ATA-150 interfésszel rendelkező vadonatúj merevlemezek is elsőként a japán számítástechnikai kereskedések polcain bukkantak fel.


A merevlemezgyártó cégek közül a Maxtor a napokban az elsők közt kezdte meg Serial ATA-150 kompatibilis winchesterének a forgalmazását. A Maxtor újdonsága a DiamondMax 9 termékcsaládba tartozik, típusszáma egész pontosan "6Y120M0", ezenkívül pedig érdekesség, hogy bár a Maxtor hivatalosan már szeptemberben bejelentette, forgalmazása csak a napokban kezdődött meg, ráadásul egyelőre csak a távol-keleti országban.


A gyártó ezen vadonatúj DiamondMax modellje minden tekintetben egy igazi high-end kategóriás merevlemez, adattároló kapacitása ugyanis 120 GB, 7200-as percenkénti fordulatszámmal rendelkezik, átlagos adatelérési ideje 9 milliszekundum, a részét képező integrált cache mérete pedig nem kevesebb mint 8 MB. A Maxtor munkatársai egyébként ígéretet tettek arra, hogy az újdonság a Japánban a napokban történt debütálását követően rövid időn belül világszerte megvásárolható lesz.

Némileg érthetetlen módon a Japánban kapható Serial ATA-150 interfészes merevlemezek csak és kizárólag egy-egy Serial ATA-150 kontrollerkártya társaságában vásárolhatók meg. A régebbi alaplapok tulajdonosait ez természetesen nem különösebben zavarja, azonban azokat már annál inkább, akik integrált Serial ATA-150 kontrollerrel rendelkező újabb alaplapokkal rendelkeznek, illetve akik esetleg több darab Serial ATA-150 kompatibilis merevlemezt vásárolnak egy gépbe. A Maxtor fent említett vadonatúj merevlemeze egyébként egy Promise gyártmányú Serial ATA-150 kontroller társaságában mintegy 270 dollárba kerül, mely összegből a kontrollerkártya megközelítőleg 50-60 dollárt tesz ki.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások