További árcsökkentés várható a merevlemezek piacán

További árcsökkentés várható a merevlemezek piacán

2003. április 20. 15:33, Vasárnap
A tavalyi év utolsó negyedében tapasztalt keresletnövekedés után a közeljövőben ismét a merevlemezek árainak csökkenésére lehet számítani.

A második negyedév tradícionálisan a leggyengébb időszaknak számít a merevlemez piacon. A kereslet visszaesése ugyanakkor a merevlemezek árának további csökkenését vetíti előre. Egyes ipari hírforrások szerint az első negyedévben végbement 8 százalékos áresést követően a második negyedévben további 4 százalékkal fognak csökkenni a merevlemez árak.

"A júniussal végződő második negyedév tradícionálisan a legnagyobb mértékű árcsökkenést szokta hozni a merevlemez piacon" - mondta Charles Pope, a Seagate Technology HDD Holding pénzügyi igazgatója. "Várakozásaink szerint az árak a megszokott mértékben fognak változni az időszakban."

Az árak további csökkenése azonban véget vethet annak a stabilitásnak, amelyet a tavalyi év igen erőteljesen alakult utolsó negyede alapozott meg. 2002 negyedik negyedévében a merevlemez árak alig csökkentek, a meglehetősen népszerű 80 GB-os modellek pedig szinte nem is váltak olcsóbbá. Mindez elsősorban annak tudható be, hogy a társaságok a viszonylag erőteljes keresletnek, illetve jól kidolgozott stratégiájuknak köszönhetően drasztikusan le tudták csökkenteni raktárkészleteiket.

"Bár a merevlemez árak egyértelműen csökkentek az előző év azonos időszakához képest, a tavalyi év utolsó negyedének erőteljes alakulása miatt ez az árcsökkenés ezúttal csak mintegy 8 százalék" - mondta Robert Cihra, a Fulcrum Global Partners egyik elemzője. "Ez az éves árcsökkenés jóval kevesebb, mint az 1998 és 2002 között regisztrált 14 - 19 százalékos éves csökkenés."

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások