A Western Digitalt meglepte a Serial ATA merevlemezek sikere

A Western Digitalt meglepte a Serial ATA merevlemezek sikere

2003. július 5. 17:51, Szombat
A merevlemezgyártó számára komoly meglepetést okozott, hogy az új Serial-ATA interfészt alkalmazó merevlemez modellek milyen sikert arattak mind a magánfelhasználók, mind a vállalatok körében.

A Serial-ATA 150 (Soros ATA) csatolóval rendelkező Raptor merevlemezek például olyan jól fogynak, hogy a társaság megduplázta a sorozat gyártási mennyiségét. "A felhasználók rengeteget vásárolnak a modellből, így eladási mutatóink kíválóan alakulnak" - mondta Ian Keene, a Western Digital európai részlegének SATA termékekkel foglalkozó fejlesztési menedzsere.

Egyesek szerint a 36 GB-os tárolókapacitású első Raptor modell valójában csak azt a célt szolgálta, hogy a társaság a címlapokra kerüljön első SATA merevlemezével. Éppen ezért a társaság lepődött meg leginkább, amikor a merevlemezek iránt óriási kereslet mutatkozott a piacon.

Bár Keene nem kívánt pontos adatokat közölni az előzetesen várt eladási mennyiségről, annyit elárult, hogy a WD meglehetősen szerény piaci eredményekre számított a meghajtótól. A vezető szerint a 36 GB-os Raptor modellt számos PC-gyártó építette belépő szintű szervereibe a drágább SCSI modellek helyett. Ezen számítógépek esetében a meghajtó kapacitása még elegendő volt. Októberben pedig megjelenik a Raptor két lemezt tartalmazó, 72 GB-os változata.

A WD a közelmúltban egy 250 GB-os SATA meghajtóval is kibővítette népszerű Caviar termékcsaládját. Keene azonban fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a 7200-as percenkénti fordulatszámon (RPM) működő Caviar modellek általános felhasználásra, és hozzávetőleg 30 százalékos terhelésre készültek, a 10000 RPM-es Raptor modellek számára pedig nem jelenthet problémát a szerverekre jellemző folyamatos (24x7) terhelés.

"Az átlagfelhasználó egyelőre nem érezhet jelentős teljesítménynövekedést a Serial-ATA -ra való átállással, mert a szűk keresztmetszetet a mechanika jelenti, nem az interfész" - mondta Keene. "A Serial-ATA előnye a hálózati adattároló rendszerekben azonban már igen jelentős. Ha összekötsz néhány ilyen merevlemezt egy terabájtos nagyságrendű tárolókapacitást nyújtó egységbe, érezni fogod a különbséget."

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások