Anglia és Oroszország a Linux felé kacsingat

Anglia és Oroszország a Linux felé kacsingat

2003. október 9. 15:42, Csütörtök
A brit kormányzat és a világ egyik legnagyobb számítógépgyártó cégeként jegyzett IBM kilenc olyan Linux tesztprogramot indít, mely arra hivatott, hogy megállapítsa: a kormányzati szektorban mekkora megtakarítást jelent a nyílt forrású szoftverek használatára történő áttérés.

A Big Blue munkatársai ezzel párhuzamosan bejelentették, hogy Moszkvában egy olyan új IBM központ fog nyílni, mely az orosz kormányzattal és helyi egyetemekkel karöltve ugyancsak azt fogja vizsgálni, hogy mennyire éri meg áttérni Linux szoftverek alkalmazására.

Szakértők szerint korántsem meglepő, hogy mind a brit, mind pedig az orosz kormányzat a nyílt forrású szoftverek felé kacsingat, hiszen a közelmúltban állami szinten a világ több régióijában is fontos szerephez jutott a Linux. Elég csak arra gondolnunk, hogy Németországban München városa nemrégiben nem kevesebb mint 14 ezer Windows operációs rendszerrel ellátott személyi számítógépet cserélt le olyan PC-kre, melyeken Linux teljesít szolgálatot. Az olcsóbban elérhető, egyszerűbben licenszelhető és nem utolsó sorban könnyebben karbantartható nyílt forrású szoftverek ezenkívül Dél-Koreában, Kínában, Indiában és az Egyesült Államokban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.

A Microsoft, a Sun Microsystems és több más nagy szoftvercég nem meglepő módon úgy vélekedik, hogy a nyílt forrású szoftverek használata révén közel sem lehet annyi pénzt megtakarítani, mint amennyiről egyes szakértők beszélnek. Ezen túlmenően pedig a Microsoft érdekeltségi körébe tartozó Intellect egyenesen azt állítja, hogy amennyiben a brit kormányzati hivatalokban áttérnének a Linux operációs rendszer használatára, az adott esetben akár komoly anarchiához is vezethetne.

Adam Jollans, az IBM Linuxos részlegének egyik vezetője az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a brit vezetés a német példát követve először alapos vizsgálatokat és teszteket kíván folytatni azzal kapcsolatban, hogy a Linuxra történő áttérés milyen pozitív és negatív hatásokkal járna, és csak ezt követően hoz majd végleges döntést.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások