A fővárosban jövőre mobillal is fizethetünk a parkolásért

A fővárosban jövőre mobillal is fizethetünk a parkolásért

2003. október 28. 11:42, Kedd
A főváros azt tervezi, hogy a jövő év első felében egész Budapestre kiterjesztik a mobiltelefonnal fizethető parkolási rendszert. Jelenleg Budapest tízezer parkolóhelyén fizhethetnek mobillal az autósok.

A Fővárosi Közgyűlés 2004 első felében dönthet az új parkolási koncepcióról és az egységes parkolási rendeletről. A jelenlegi, sokat bírált parkolási rendszer felülvizsgálata már elkezdődött, a főváros a kerületekkel, az érintett társadalmi szervezetekkel és a parkolási társulásokkal együtt új, egységes parkolási rendeletet tervez.

A rendelet stratégiája már elkészült, jelenleg a szakmai egyeztetés folyik. A tervekben az is szerepel, hogy jövő év első felében mindenhol, ahol parkolóórák működnek, mobiltelefonon lehet intézni a parkolást. Novembertől egyébként közös ügyfélszolgálattal működik a három budapesti parkolás-társaság, vagyis az autósok bármelyik ügyfélszolgálati irodában bármilyen parkolással kapcsolatos ügyüket elintézhetik.

Magyar parkolási rendszert díjaztak

Tizenkilenc ország pályázói közül a budapesti mobiltelefonos parkolási rendszer, a ParkTel kapta az Európai Parkolási Szövetség Legjobb Utcai Parkolási Projekt díját. A nemzetközi zsűri a sokszínű szolgáltatás és autósbarát szolgáltatások miatt ítélte oda az elismerést. A ParkTel egy éve működik a fővárosban a BÖP Kft. területén a IX. és a XIII. kerületben, valamint fővárosi tulajdonban levő fontosabb főútvonalakon, többek között a Nagykörúton, a Kiskörút, az Andrássy út, a Baross utca, az Üllői út és a Bajcsy-Zsilinszky út egy részén, illetve a Keleti pályaudvar környékén. Ez összesen tízezer helyet, a parkolók egynegyedét jelenti.

A rendszer használatához az autósoknak regisztrálniuk kell, a rendszám és a mobiltelefonszám megadása után 3 000 forintot kell befizetniük, hogy feltöltsék induló parkolásidíj-egyenlegüket. Az autósok a regisztráció után egy telefonhívással elindítják, távozáskor egy második hívással megállítják a virtuális parkolóórát.

Az árak megegyeznek a hagyományosan fizetett parkolási díjakkal. ParkTel kártyával 1,8 millió percet parkolnak havonta az autósok. A fejlesztő i-Cell több európai nagyvárosban építene ki hasonló rendszereket, a díj átadása után egyébként svéd, angol és amerikai érdeklők is jelentkeztek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások