IBM ThinkPad X40: A legvékonyabb és legkönnyebb ThinkPad

IBM ThinkPad X40: A legvékonyabb és legkönnyebb ThinkPad

2004. február 12. 13:27, Csütörtök
Az IBM ma bemutatta újjászületett, szuperkönnyű hordozható számítógépét, a ThinkPad X40-et, amely új normákat szab a hordozhatóság, az akkumulátor-élettartam, a vezetékmentes kapcsolatok és a hordozható rendszerek terén. Mindössze 1200 grammos alapsúlyával, az új X40 az eddigi legvékonyabb és legkönnyebb ThinkPad, amely kategóriájának legkisebb helyigényű teljes billentyűzettel rendelkező termékévé teszi.

A számítástechnikai piacon elsőként az IBM mutatta be új eszközökből álló, beépített, indítás előtti biztonsági rendszerét, az ún. Rescue and Recovery with Rapid Restore-t. A rendszer eszközei egyetlen gombnyomásra megoldják a legáltalánosabb számítógépes problémák nagy részét, beleértve vírusok, hiányzó rendszerfájlok és sérült szoftvermeghajtók kezelését is.

A ThinkVantage technológiák és a kis súly kombinációjának köszönhetően a ThinkPad X40 ideális választás a mobil felhasználók, a világjárók és az üzleti utazók számára. Mivel az IBM új helyreállítási eszközeinek nagy része a számítógép operációs rendszerén kívül működik, az irodai műszaki támogatástól távol lévő üzleti utazók akkor is lehetőséget találhatnak a számítógéppel kapcsolatos problémák megoldására, ha a Windows el sem indul. Az IBM berkeiben csak “mentőcsónak" néven ismert alkalmazás segítségével a felhasználók maguk is helyreállíthatják a sérült fájlokat, így szükségtelenné téve a help desk hívásokat és kiszállásokat, mely végső soron az informatikai kiadások csökkenését eredményezi.


“A ThinkPad X40 nagyszerűen illik hosszútávú terveinkbe" - nyilatkozta Steve Evans, a PGA Tour információs rendszerek alelnöke. Evans a PGA golfversenyeinek, játékosainak, alkalmazottainak és ügynökeinek műszaki támogatásáért felel. “Több mint 300, hetente utazó játékosunk használ ThinkPad hordozható számítógépet, ezért a könnyű súly és a teljes funkcionalitás nagyon fontos számunkra. Természetesen a támogatási tulajdonságok ugyanilyen fontosak, az utazás közben végrehajtható visszaállítás hatékony és költségtakarékos karbantartást eredményez."

A ThinkPad X40 20%-kal kisebb, 25%-kal (400 grammal) könnyebb elődjénél, a ThinkPad X31-nél. Üzleti utazók számára 400 gramm három mobiltelefon, vagy két digitális fényképezőgép, vagy egy palack víz, vagy egy farmernadrág, esetleg egy pulóver és egy póló súlyával egyenértékű. A termék egyedülálló áramforrása a vezető hordozható számítógépek közül a leghosszabb szabványos akkumulátor-élettartamot nyújtja, mely akár 7,5 órás folyamatos használatot tesz lehetővé. Egyes modelljeink kiegészítő 8 cellás akkumulátorral is kaphatók. Az állandó mozgásban lévő felhasználók az X40 akkumulátorával egész nap használhatják számítógépüket, hiszen a kiegészítő tartozékkal együtt csupán 1800 gramm súlyú konfiguráció akár 10 órán át folyamatosan üzemeltethető.

Az IBM kínálta rugalmasságnak köszönhetően a felhasználók remekül hasznosíthatják az Intel 802.11b, IBM 11b/g, IBM 11a/b/g (5), és Bluetooth vezeték nélküli technológiákat. Az IBM beépített biztonsági rendszerével és a szabványos vezeték nélküli kódolással együtt alkalmazva a ThinkPad X40 az iparág legbiztonságosabb vezeték nélküli számítástechnikai környezetét alkotja (6). A fentieken kívül az X40 valamennyi modellje alapfelszerelésként modemet, Gigabit Ethernet hálózati kártyát és infravörös portot tartalmaz.


Az Intel Pentium-M processzort és továbbfejlesztett IBM ThinkVantage Design-t tartalmazó ThinkPad X40 új normákat szab a hordozhatóság és akkumulátor-élettartam terén. A ThinkPad X40 egyes modelljei Intel Centrino mobiltechnológiát alkalmaznak, mely vezeték nélküli kapcsolatot, nagy teljesítményt és hosszabb akkumulátor-élettartamot tesz lehetővé.

A ThinkPad X40 olyan innovatív új kiegészítőkkel is rendelkezik, mint az USB 2.0 port, amely külön AC adapter nélkül támogatja a külső optikai meghajtók alkalmazását, és az új Secure Digital port. A ThinkPad X40 képes együttműködni az új kiegészítő X4 UltraBase Dock-kal, amely további alkalmazási lehetőségeket nyit a mobil felhasználó előtt, míg a konfiguráció súlya nem haladja meg az 1800 grammot. Az X4 UltraBase Dock továbbfejlesztésével az X40 olyan rugalmas kettős alkalmazássá alakítható, amely támogatja az UltraBay Slim eszközök (kiegészítő akkumulátor, további médiaopciók és megnövelt tárolókapacitás) használatát. Az X4 UltraBase Dock további elemei az USB 2.0 port, valamint a fokozott biztonság érdekében alkalmazott új kapcsológomb és billentyűzár. A ThinkPad X40 egyszerűsített tokja a memória és a kommunikációs eszközök gyorsabb és könnyebb javítását teszi lehetővé.


Az autókban használt légzsákokhoz hasonló elven működő IBM aktív védelmi rendszer a rendszerkártyán található mikrocsip segítségével érzékeli a rendszer mozgását (például leesését), és a író/olvasó-fejet ideiglenesen parkoló pályára állítja. Ez a funkció leejtés esetén segít megelőzni a merevlemez sérülését és a teljes adatvesztést, melynek köszönhetően az állásidő és a garanciaköltségek is csökkennek.

Az IBM ma bemutatta a ThinkPad X31 új, szuperkönnyű modelljeit is. A ThinkPad X31 új generációja 1,7 GHz-es (7) Intel Pentium-M processzorral, és 1,6 kilogrammos utazósúllyal büszkélkedhet. Az egységes imázst igénylő vállalatok kedvéért a X31 kompatibilis a T41-gyel és az R50-nel is.

Az IBM Rescue and Recovery with Rapid Restore technológiája mellett az új ThinkPad X40 egyéb IBM ThinkVantage technológiákat is alkalmaz. A ThinkPad X40 és a ThinkPad X31 egyaránt rendelkeznek az Access Connections és az Access IBM legfrissebb verzióival. Az Access Connections 3.0 egyszerűbbé teszi a vezeték nélküli és vezetések hálózatok beállítását, és segítségével könnyedén lehet mozogni a különböző hálózatok között. Az új Access IBM 4.5 szoftver könnyű rendszeren belüli és online hozzáférést biztosít (8) olyan az információkhoz, mint az IBM szerviz és terméktámogatása, melynek segítségével kevesebb help desk hívásra lesz szükség és nő a dolgozók termelékenysége.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások