Másodpercenként 600 megabájtot küldtek át a CERN új hálózatán

Másodpercenként 600 megabájtot küldtek át a CERN új hálózatán

2005. április 26. 17:24, Kedd
A világ egyik legnagyobb hálózati projektje ért véget , amelynek során tíz napos intenzív tesztelésnek vetették alá az Észak-Amerikát és Európát összekötő új kutatói hálózatot.

A hálózat a Genf közelében található Európai Részecskefizikai Kutatóközpontot (CERN) köti össze hét különböző európai és észak-amerikai intézménnyel, és elsődleges feladata a Large Hadron Collider (LHC) névre keresztelt új, nagyteljesítményű részecskegyorsítóval kapcsolatos információáramlás biztosítása. A tíznapos tesztelés során a hálózat jól szerepelt, és a kutatók összesen 500 terabájt adatot tudtak átküldeni, ami átlagosan 600 megabájtot jelent másodpercenként, az adattárolást IBM eszközökkel végzik. A CERN adatai szerint egy átlagos otthoni, 512 kbps sebességű szélessávú kapcsolattal mindez 250 évig tartott volna.

A Large Hadron Collider hálózat feladata, hogy kiszolgálja azt a mintegy 6000 tudóst és szakembert, akik - összeköttetésben az új részecskegyorsítóval - a szubatomi részecskéket tanulmányozzák, és szimulációs kísérletekkel igyekeznek felderíteni az univerzum születésének körülményeit. A tervek szerint a hálózat végül több mint 200 intézményt kapcsol majd össze a két földrészen.


"A mostani teszt kulcsfontosságú volt, mert megmutatta, hogy a hálózat képes kezelni a részecskegyorsítóból várt adatmennyiséget. Amikor az LHC 2007-ben megkezdi munkáját, a hihetetlen mennyiségű, másodpercenként mintegy 1500 megabájt adatot produkál majd, és mindezt egy évtizeden keresztül végzi majd" - jelentette ki Jamie Shiers, a CERN tesztelését irányító igazgató. Elmondása szerint a mostani vizsgálat sorrendben a második volt, és a csapatnak még további kettőt kell elvégeznie a 2007-es indulásig.

Az eredmények felülmúlták a korábbi várakozásokat, mivel a hálózat a végleges sebesség egyharmadát tudta folyamatosan biztosítani, sőt, a másodpercenként továbbított adatmennyiség olykor elérte a 800 megabájtot. A CERN szakemberei bíznak a további tesztelések sikerében, és az eredmények alapján várhatóan időben elkészülnek a munkálatokkal.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások