Egyre több energiát fogyaszt a digitális világ

Egyre több energiát fogyaszt a digitális világ

2005. május 10. 01:29, Kedd
A telekommunikációs eszközök és a számítógépek a lakások áramfogyasztásának egyre nagyobb hányadáért felelősek. A digitális eszközök napjainkban már több energiát igényelnek, mint amennyit a lakások világítása kerül.

A német Elektromos Gazdasági Szövetség (VDEW) tájékoztatása szerint a különböző tele­kom­mu­nikációs készülékek, asztali és hor­doz­ha­tó számítógépek a német háztar­tások energia­fogyasztásának ma már több, mint egy száza­lékáért tehetők felelőssé. Német­országban a legtöbb energiát, az összfo­gyasztás 53 szá­za­lé­kát a fűtés "éli fel", ezt követik az autók 30 és a melegvíz 8 százalékkal.

A VDEW szakértői szerint az, hogy a telekommunikációs és a számítástechnikai termékek egyre több energiát fogyasztanak, egyértelműen visszavezethető az elmúlt években bekövetkezett változásoknak, így többek között az internet térhódítására, a fokozatosan növekvő számítógép-eladásokra és az internet-hozzáférések számának növekedésére.

Ezt támasztja alá az az adat is, miszerint amíg 1998-ban még csak a német háztartások 39 százaléka rendelkezett PC-vel, addig ez az arány 2003-ban már több, mint 61 százalék volt. Ennél is látványosabban nőtt az internet-hozzáférések száma. 1998-ban még csak 3,1 millió volt Németország-szerte, 2003-ban pedig már 18,2 millió. A Chip német internetes oldal információi szerint a háztartási eszközök - legyenek már bármilyen intelligensek is - az összfogyasztás hét százalékáért felelősek.

Felmerül azonban a kérdés, hogy lehet az, hogy míg az ipar egyre gazdaságosabb készülékeket gyárt, addig ez fogyasztási adatokon mégsem látszik. Nos, tény: hiába lesznek egyre korszerűbbek például a számítógépek, az új alkatrészek (például a videokártyák, processzorok) energiafogyasztása nő. A háztartási eszközök között is ugyanez a helyzet, mert ugyan megjelentek az egyre okosabb mosógépek és hűtőszekrények, ám ezzel párhuzamosan az összfogyasztás mégsem csökken. Hiába vannak ugyanis korszerű eszközök, ha a társadalom energiaigénye fokozatosan nő.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások