Környezetszennyező az elektronikus papír?

Környezetszennyező az elektronikus papír?

2005. május 13. 11:40, Péntek
Az IZT adatai szerint bármelyik felhasználási módot is választják majd a kiadók, az elektronikus papír körülbelül legalább tíz-, de akár negyvenszer nagyobb terheket ró a környezetre, mint a hagyományos újságpapír.

Az elektronikus vagy e-papírra az írott és az elektronikus sajtóban mindenki csak úgy tekint, mint a jövő médiumára. A szakemberek már ki is gondolták az új eszköz felhasználásának két legjobb módját: az egyik - számítógépre, illetve notebookra letölthető újságként, a másik pedig a mobil felhasználás az UMTS-technológia segítségével.

Viszont bármennyire is hasznos, könnyen lehet, hogy környezetvédelmi szempontból csak az elektromos eszközök káros hatásait erősíti az e-papír. A Berlini Jövőbeni Tanulmányokat és Technológiai Kiértékeléseket Készítő Intézet (IZT) szakembereinek vizsgálata szerint az e-papír ökológiailag rosszabbul "teljesít", mint a hagyományos, fákból feldolgozott papír.


Igaz ez annak ellenére is, hogy a hardverek miatti környezeti károk a mai számítógép- vagy notebook-használattal szemben jóval alacsonyabbak, kevesebb tehát az elektroszmog-kibocsátás. Azonban a nagy energiaszükséglet, amely ahhoz kell, hogy az adott oldal egyszerre sok mobil készülék-tulajdonos számára, akár a nap 24 órájában is elérhető legyen, jelentősen megnöveli az elektroszmog-kibocsátást. Az UMTS-nél azonban jóval környezetbarátabb a DAB (Digital Audio Broadcasting) digitális rádióhálózat és a DVB-T (Digital Video Broadcasting - Terrestrial) digitális földi televíziós hálózat, tehát az elektronikus papír számára közel sincs veszve minden és a következő évtizedekben az egyik meghatározó médiummá válhat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások