Megnyitja operációs rendszerét a Sun

Megnyitja operációs rendszerét a Sun

2005. június 14. 12:17, Kedd
A Sun a mai napon teszi elérhetővé Solaris operációs rendszerének forráskódját, amelynek révén reményeik szerint visszahódíthatják a konkurens szoftverek által elcsábított felhasználókat.

A vállalat az OpenSolaris.org weboldalon teszi elérhetővé a kernel, valamint a szoftver működéséhez elengedhetetlen rendszerfájlok forráskódját, mégpedig saját, Common Development and Distribution License (CDDL) névre keresztelt licence alatt, amely lehetővé teszi, hogy bárki hozzáférjen, és szabadon felhasználja azt. A vállalat szerint erre azért volt szükség, mert a jelenleg használt licencek nem túlságosan egyértelműek, és nem felelnek meg a Solaris operációs rendszerrel kapcsolatos elvásároknak. A Sun ezért megalkotta saját licencét, amely nagyrészt a Mozilla Public License (MPL) megoldáson alapul, de a cég szerint annál egyszerűbb, tömörebb és világosabb, és nagy eséllyel megelőzi a szabadalmi viták kialakulását.

"Ez egy teljesen szabad, a szerzői jogoktól mentes, nyílt forráskódú projekt" - jellemezte a kezdeményezést Tom Goguen, a Solarisért felelős marketingigazgató az InfoWorldnek adott interjúban, hozzátéve, hogy bárki letöltheti a forráskódot, és megfelelő módon módosítva azt, akár kereskedelmi szoftverként is túladhat rajta. Az igazgató hangsúlyozta, hogy a kezdeményezés célja éppen az, hogy egy teljes értékű szoftvert nyújtsanak a fejlesztőknek, amire bátran lehet építeni. Elmondása szerint az OpenSolaris az Intel x86, az AMD 64 bites Opteron processzorain, valamint a Sparc gépeken egyaránt elfut, és a Sun saját szoftvercsomagok elkészítésével támogatja majd az új nyílt forráskódú operációs rendszer elterjedését.

Erre szüksége is lesz a vállalatnak, hiszen a Solaris piaca jócskán beszűkűlt az utóbbi években. A Sun saját fejlesztése - amely a vállalati körökben igen népszerű Unix operációs rendszeren alapul - a kilencvenes évek derekán élte virágkorát, egészen a Linux előretörésének kezdetéig, amikor az új rivális fokozatosan elfoglalta a régebbi Unix rendszerek helyét. Igaz, a Solaris 10 meglepően sikeresnek bizonyult, és az operációs rendszerből két hónap alatt egymillió példány kelt el, a vállalat a jelek szerint mégis szükségesnek érezte a forráskód közzétételét.

A májusban megrendezett Network Computing rendezvényen emellett új fejlesztéseket mutattak be, és jelezték, hogy a jövőben nagyobb figyelmet fordítanak az üzleti megoldásokra. Itthon pedig a Sun Microsystems Kft. növekvő eredményekről számolt be, amely az állami, nagyvállalati és pénzügyi szektorból érkező megrendeléseknek volt köszönhető. Az akkor megtartott sajtótájékoztatón többek között az is elhangzott, hogy a vállalat Skócia után egy másik európai ügyféltámogatói központot is létrehozna, és a lehetséges helyszínek között Magyarország is szerepel, így könnyen lehet, hogy az óriáscég az eddiginél nagyobb súllyal lesz jelen a hazai piacon.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások