Négy tesó - GTA San Andreas multiplayer

Négy tesó - GTA San Andreas multiplayer

2005. szeptember 26. 13:12, Hétfő
San Andreas rajongók biztosan kicsurranó könnycseppeiket visszafojtva fognak moziba masírozni a legújabb bosszú-akciófilm története hallatán.

Bizony, ezen a héten a két filmforgalmazónak sikerült ismét definiálni az egészséges verseny forgalmát és mindketten az akcióműfaj egy-egy gyöngyszemét küldték a ringbe. A héten később kivesézésre kerülő Szállító 2 persze csak magyar bevételek tekintetében érhet a Négy tesó nyomába, hisz utóbbi meglepetésnek számító szereplésével Amerikában lenyomta Jason Statham-et és természetesen minőségben is alaposan übereli.

A siker titka egyszerűségében, a történetben rejlik. Az már a cím alapján sem meglepő, hogy adva van négy tesó, akik anyjuk temetésére hazaérkeznek egy amerikai nagyváros külvárosába (esetünkben ez a város Detroit), hogy aztán egyet fizet kettőt kap alapon a helyi koporsókészítőnek újabb munkát szerezzenek azzal, hogy anyjuk gyilkosát is eltemettetik.

Klikk
ide! Klikk
ide! Klikk
ide! Klikk
ide!

Persze a történet közel sem ilyen egyszerű, hisz négy ember négy különböző motivációtól fűtötten érkezik a szertartásra. Nem a bosszú az elsődleges éltető elemük, csak éppen az események összjátéka olyan irányba tereli a történetet, hogy egyszerűen nem lehet kibújni a bosszú tematika alól - az egész olyan, mintha egy régi western elevenedne meg.

A négy tesó a stáblistát böngészve furcsa kvartett, hiszen két fehér és két fekete fiúból áll. Ennek egyszerű magyarázata az, hogy természetesen nem vér szerinti testvérekről van szó, mindössze az anyjuk által befogadott árvaházi gyerekekről, akiket anno - valószínűleg nem éppen jó magaviseletük miatt - egyszerűen képtelenség volt nevelőszülőknek lepasszolni.

Klikk
ide! Klikk
ide! Klikk
ide! Klikk
ide!

A szereplők nagy része zenészekből áll, volt és jelenkori rapper-ekből, énekesekből. Természetesen a film súlya leginkább Mark Wahlberg (alias Marky Mark) vállára nehezedik, akiről már nem is érdemes leírni, hogy színésszé vált, hisz elég régóta és - mint ebből a filmből is kiderül - elég jól űzi a szakmát - a filmre még a Bronson-féle szűkszemű nézést is begyakorolta. A többi tesó között ott van még Tyrese Gibson (alias Tyrese), valamint André Benjamin (alias André 3000), valamint az öcsit játszó Garrett Hedlund is, aki egyetlenként nem rendelkezik zenei múlttal. Azt hiszem pozitívumként lehet kiemelni, hogy a nem elsődlegesen színészettel foglalkozók is elég jól odateszik magukat és egyáltalán nem vallanak szégyent, pláne, hogy a négy elütő karaktert felvázoló szkript mind a négy testvérnek elegendő lehetőséget hagy a kibontakozásra.

A rendezést a fekafilmek egyik koronázatlan királya, John Singleton vállalta magára, aki első filmként a rég klasszikussá váló Fekete vidékkel (Boyz N the Hood) indított, majd miután végleg felfedezték átment kissé kommersz irányba a Shaft-tel vagy a Halálosabb iramban c. filmmel. Most valamennyire visszapislant a gyökerekre és szívesen merít onnan (persze csak azért, hogy jövőre megrendezhesse első képregényadaptációját, a Luke Cage-t, melynek afroamerikai főhőse van). Singleton előszedte a fiókból a gengszterfilmekre jellemző kötelező kliséket, beállításokat (csekk a posztert), majd ezeket jól nyakonöntötte saját ötleteivel és az egészből egy nagyon élvezetes film kerekedett.

Klikk
ide! Klikk
ide! Klikk
ide! Klikk
ide!

A Négy tesó egy jó film, amelynek erénye, hogy felülkerekedik a klasszikus bosszúformulán és némi krimiszálat is dob a cselekménybe, viszont sokakat meglepetésként érhet a műfajtól szokatlanul túltengő érzelmek ábrázolása. Mondhatni Singleton megrendezte az első szentimentál-bosszúfilmet, hisz a szereplők elég gyakran merengenek el könnyes szemmel, olykor el is pityerednek, olykor el is csöppennek - és ez már minden nézőben saját ízlése szerint rakódik le. Akinek nincs ellenére ez a drámai szál, az mindenféleképpen élvezni fogja a nagydumás tesókat, akik olykor pisztolyvégre kapnak egy rosszfiút. Aki viszont minden karakterizációtól és moralizálástól mentes akciófilmet akar látni, az inkább a Szállító 2-re nevezzen be.

Magyar feliratos filmelőzetes letöltése

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Négy tesó (Four Brothers)
amerikai akcióthriller, 109 perc, 2005

Rendező: John Singleton
Forgatókönyvíró: David Elliot, Paul Lovett
Operatőr: Peter Menzies Jr.
Zene: David Arnold
Producer: Lorenzo di Bonaventura
Vágó: Bruce Cannon, Billy Fox

Szereplők
Mark Wahlberg (Bobby Mercer)
Tyrese (Angel Mercer)
André Benjamin (Jeremiah Mercer)
Garrett Hedlund (Jack Mercer)
Sofía Vergara (Sofi)
Josh Charles (Fowler)
Chiwetel Ejiofor (Victor Sweet)
Fionnula Flanagan (Evelyn Mercer)


Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások