Újabb internetes megszorítások Kínában

Újabb internetes megszorítások Kínában

2005. szeptember 27. 21:31, Kedd
A kínai vezetés újabb, a szabad véleménynyilvánítást csorbító intézkedéseket hozott napvilágra. Úgy tűnik, a hatalom egyre elkeseredettebben próbálja meg kordában tartani a lassacskán öntudatára ébredő társadalmat.

A kormány az internetes hírek újabb korlátozásával az egyre függetlenebbé váló társadalom feletti nehézkes ellenőrzését igyekszik hatékonyabbá tenni - vélekednek az elemzők. Minél több a nyugati és amerikai sajtóérdekeltség az ázsiai országban, azzal párhuzamosan egyre több megszorítást vezet be a kínai kormány. Furcsa tehát, hogy miközben a pekingi vezetés látszólag egyre nyitottabb, fokozatosan a cenzúra veszi át a névleges vagy valódi sajtószabadság helyét.

"Az állam minden olyan tartalom terjesztését, közlését megtiltja, amely közvetlenül vagy közvetve árt vagy árthat a kínai nemzetbiztonságnak" - áll a Xinhua állami hírügynökség által nyilvánosságra hozott közleményben. A rendelkezés azonnali hatállyal életbe is lépett. A hír további érdekes mondatokat is tartalmaz, például: "az online híreknek a kínai népet és a szocializmust kell szolgálniuk és a nemzeti jólétet és a nyilvános érdekeket kell szem előtt tartaniuk".


A kínai vezetés tegnap megszületett új törvényei arra kötelezik az online híroldalak üzemeltetőit, hogy bejelentsék honlapjaikat. Reményeik szerint így könnyebben eltűntethetik majd az állambiztonságot és a társadalmi rendet fenyegető információkat az internetről - olvasható a Forbes oldalán. A kínai kormány legújabb törekvésével az olyan, károsnak titulált anyagokat igyekszik távol tartani a világhálótól, mint amilyen a pornógráfia és a kormányellenes jelentések. Az intézkedések a Kínai Nagytűzfal néven hírhedté vált kormányprogram részét képezik.

A távol-keleti ország törvényhozása már eddig is kötelezte minden weboldalát, internetkávézóját, sőt még magukat az internetezőket is, hogy regisztráltassák magukat, a nagyobb weboldalakat pedig írásban utasították arra, hogy tartsák magukat távol a nem megengedett szöveges, illetve egyéb formátumú információktól.

"Az internetről száműzték az illegális tiltakozásra való ösztönzést" - hozta le a Peking News kínai hírújság vezércikkében. Az újság szerint - amely részleteket is közölt az új törvényekből - lényegében két pontban különböznek a mostaniak 2000-ben foganasiított korábbi intézkedésektől. "Az internetes hír nem ösztönözhet illegális gyülekezésre, szerveződésre, felvonulásra, tüntetésre és csoportosulásra, ártva ezzel a társadalmi rendnek" - áll az egyik újonnan megfogalmazott szabálypontban. "Az internetes hírek nem tartalmazhatnak olyan részeket, amelyek illegális polgári szervezeteket támogatnak tevékenységükben" - hangzik a másik kiegészítés.

Nicolas Becquelin, a Human Rights in China (Emberi Jogok Kínában) nevű szervezet hongkongi vezetője szerint az új törvényekkel azt is el kívánják érni, hogy az internetszolgáltatók saját magukat cenzúrázzák tartalmakat. Az aktivista szerint a kormány világhálóval kapcsolatos egyre növekvő aggodalmait is híven tükrözik ezek a lépések. "Alapvetően e rendelkezések lényege már szerepel a büntető törvénykönyvben, az állambiztonsági jogban" - nyilatkozta Becquelin a Mail & Guardian honlapján.

Kínában a cenzúra fokozatosan mindenre kiterjed. Ellenőrzik az internetkávézókat, 2005 eleje óta regisztráltatni kell minden magánweboldalt és internetes naplót. Idén március óta a kínai egyetemek fórumait csak a regisztrált hallgatók vehetik igénybe, akik nem használhatnak nickneveket és kötelezően a saját nevük alatt kell megfogalmazniuk hozzá­szó­lá­saikat. Végül, de nem utolsósorban a ható­ságok rendsze­resen meggá­tolják az általuk nem megfele­lőnek tartott híroldalakhoz való hozzáférést.

A kormány korrupciója miatt támadt társadalmi engedetlenség katonai megtorlással találja szembe magát. Korábbi hírünkben számoltunk be arról, hogy kínai bíróság 10 éves börtönbüntetés szabott Shi Tao 37 éves újságíróra, egy - a vezetés általa titkosnak vélt - üzenet felfedésért. Az interneten azonban egyre inkább teret kap az emberi jogok sárba tiprásának kérdése. Érdekesség, hogy számos nyugati vagy amerikai cég segíti a kínai államot az elnyomó rendszer világhálón való kiépítésében is. Ezek közül a vállalatok közül az egyik legismertebb a Cisco Systems, amely segített a kínai kormánynak létrehozni az internetes rendőrséget. A Cisco azóta is az emberi és a polgári jogi szervezetek támadásainak kereszttüzében áll.

Mindenestre nagyon úgy tűnik, hogy a nemrég kiadott, blogereknek szánt cenzúraellenes kézikönyvnek még jó darabig hasznát veszik az elnyomott országok online szabadságharcosai. Az üzenet egyértelmű: "a Nagy Testvér figyel és mindent lát, semmi sem kerülheti el a figyelmét!". A baj csak az, hogy ezúttal nem egy televíziós műsorról, hanem valódi előadásról van szó, ahol a szereplők nem egy szerepet játszó hús-vér emberek és ahol nem a lét, hanem a túlélés és a szabadság a tét.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások