Jönnek az autóba épített miniszámítógépek

Jönnek az autóba épített miniszámítógépek

2005. október 3. 20:01, Hétfő
Mostanában az egyik kereskedelmi adón - ki tudja hányadszor - vetítik újra a K.I.T.T. intelligens, számítógép-vezérelte beszélő autóról szóló filmsorozatot, amelyről ma már nyugodtan kijelenthetjük, hogy nem is annyira fantazmagória.

A modern elektronikának köszönhetően nyugodtan vezethetjük az autónkat, a fedélzeti rendszer ugyanis tájékoztat minket a beérkező e-mailekről. Akár félreállhatunk egy pihenősávba és a beépített televízión megnézhetjük az esti híradót vagy a DVD-lejátszónk segítségével megtekintünk egy filmet. Szakértők szerint ez a közeli jövő. A Car-PC-k, vagyis az autóba építhető miniszámítógépek hamarosan már minden személygépkocsiban megtalálhatók lesznek. A miniatűr PC-ket kifejezetten az autókban való használatra tervezték és az elektromos rendszerre köthetők.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A legtöbb Car-PC simán elfér egy autórádió helyén, Windows XP vagy Linux operációs rendszert futtathat, a vezérlés pedig egy érintőképernyő segítségével történik. A beépített merevlemez bármikor cserélhető és akár egy hagyományos számítógéphez csatlakoztatva vagy egy USB-adapter segítségével is feltölthető adatokkal. A speciális szoftvernek köszönhetően a különböző funkciók között könnyen lehet váltani és egyszerűen el lehet igazodni a fedélzeti rendszerben.

A személygépkocsi a Car-PC beépítését követően képessé válik SMS-ek és e-mailek küldésére és fogadására, rövid szöveges anyagok, például egy útiterv beírására, zeneszámok és filmek lejátszására, egy GPRS-vevőkészülékkel kiegészítve navigációs rendszerként is használható, sőt, egy DVB-T tuner beépítése után akár televíziót is lehet nézni.



A PC akkora, mint egy autórádió

A Car-PC-k egyik fő gyártója a VIA Technologies. A tajvani vállalat a miniatűr számítógépek piacának meghatározó szereplője. Legújabb terméke egy 300 dollárba kerülő masina, amely USB 2.0, Firewire- és PCMCIA-csatlakozókkal, S-Video- és hatcsatornás audiokimenettel egyaránt rendelkezik. A VoomPC mérete mindössze 21x25x6,7 cm, a rendszer lelke pedig az Epia Mini-ITX szabványú alaplap.

A vásárlók a Minibox.com oldalon jelenleg három különböző órajelű processzort tartalmazó alaplapból választhatnak, amelyek ára 299 és 399 dollár között van. Aki pedig szeret barkácsolni, az a CarTFT.com portálon megrendelheti a VoomPC 80 eurós házát, amelybe aztán ki-ki maga beépítheti a kiválasztott alaplapot.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások