Túl sokat fogyaszt az Intel mobil processzora?

Túl sokat fogyaszt az Intel mobil processzora?

2005. október 13. 20:41, Csütörtök
Lapértesülések szerint a processzorgyártó Yonah kódnevű, új ikermagos mobil chipje valóban nagyobb teljesítményt nyújt elődeinél, ám a sebesség mellett a fogyasztás is jelentős mértékben emelkedhet.

A Cnet által látott útiterv szerint a következő generációs Pentium M processzorok órajele egészen 2,16 GHz-ig, illetve 2,33 GHz-ig terjedhet, ami valamivel magasabb a korábban jósoltnál. A frekvencia növekedése az FSB-nél is tetten érhető: 533 MHz helyett immár 667 MHz-es busz szolgálja majd ki a központi processzort. A Yonah azonban négy különböző változatban lesz elérhető: E, T, L és U kategóriákban, amelyek az eltérő fogyasztást hivatottak jelezni.

Az E-osztály tagjai jönnek a legmagasabb fogyasztással, ez ugyanis esetükben meghaladja majd az 50 wattot, ami az úgynevezett desktop replacement kategóriát jelöli ki számukra. Ezek a chipek tehát az asztali konfigurációkban is helyt állnak majd, míg a többi sorozat a fogyasztásra érzékeny szegmenst célozza meg. A T jelzésű chipek 24-49 watt között, az L osztály 24 wattot, míg az U osztály tagjai mindössze 14 wattot fogyasztanak. Ez utóbbi kifejezetten a vékony és könnyű laptopok erőforrásaként szolgál majd.

A hivatkozott útiterv emellett említi a fejlesztés alatt álló Itanium szerverprocesszorok egész sorát, pontosabban a Montecito-család megjelenését, amely már szintén ikermagos kivitelben kerül forgalomba. Dacára annak, hogy a vállalat jelentős változásként hirdeti a Montecito processzorokat, megtartják a korábbi Itanium 2 elnevezést, mindösze a 9000-es sorozatszám utal majd az új generációra. Amint arról a napokban beszámoltunk, az Intel még az idei évben piacra dobja a kétmagos Itanium processzorokat, 2006 első felében pedig útnak indítja a kétmagos Xeon processzor platformot, és elérhetővé teszi a kétmagos Xeon processzorokat. A 2,8 GHz-es kétmagos Intel Xeon processzor 1000 darabos megrendelés esetén 1043 dolláros áron kapható. A kétmagos szerverprocesszorok árait a következő 60 napban jelentik be.

Azt már korábban nyilvánosságra hozták, hogy a Yonah chipek a takarékosság jegyében egymagos üzemre is átállnak majd, amennyiben nem mutatkozik igény a teljes kapacitás kihasználására. Az Intel állítása szerint a fejlett gyártástechnológiának és az új energiatakarékos funkcióknak köszönhetően a Yonah lényegesen kevesebbet fogyaszt és kevesebb hőt termel mint az elődei, bár konkrét adatokat eddig nem hozott nyilvánosságra a gyártó. A Cnet szerint ennek némileg ellentmond, hogy az ikermagos felépítésből adódoan lényegesen megemelkedik a fogyasztás, és ez - valamint a nagyobb hűtés igénye - igencsak érezhető lesz a laptopoknál.

A vállalat által közzétett dokumentum 27 wattos jellemző fogyasztást említ a jelenlegi, Dothan magos Pentium M chipeknél. Ez persze nem jelenti a felső határt, így a különbség nem annyira érzékelhető. Annál inkább szembetűnő ez az ultraalacsony fogyasztású chipeknél, amelyeknél jelenleg 5 wattos fogyasztásról beszélhetünk - az említett 14 watt jóval nagyobb, nem várt emelkedést jelent.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások