300 milliót fizet a Samsung árrögzítés miatt

300 milliót fizet a Samsung árrögzítés miatt

2005. október 14. 08:34, Péntek
A világ legnagyobb memóriagyártójának számító dél-koreai cég 300 millió dollár kifizetésével szeretne pontot tenni az Amerikai Igazságügyi Minisztérium által indított per végére, ám a fő vádlottakat ez nem érinti.

A Register cikke arról számolt be, hogy a Samsung a napokban el fogja ismerni az ellene felhozott vádakat, vagyis a rivális cégekkel folytatott bizalmas beszélgetéseket és a vásárlók becsapását. A minisztérium szerint ugyanis vezető memóriagyártók 1999 áprilisa és 2002 júniusa között telefonbeszélgetéseken és személyes találkozókon döntöttek termékeik árazását illetően, indokolatlanul magasan tartva azokat. A gyártók ezzel természetesen jókora haszonra tettek szert.

A Samsung a harmadik nagyobb cég, amely elismerte az Igazságügyi Minisztérium által hangoztatott vádakat. Emlékezhetünk arra, hogy tavaly decemberben négy vádlott börtönbüntetést kapott a memóriaárak magasan tartására irányuló nemzetközi konspirációban játszott szerepük miatt. A gyártók ellen először Michael Dell, a Dell vezérigazgatója emelte fel hangját, és egyik nyilatkozatában kartellbe tömörüléssel vádolta a gyártókat. Az Infineon már szeptemberben elismerte, hogy 1999 és 2002 között mesterségesen magasan tartotta a memóriaárakat, és belegyezett a 160 millió dolláros büntetés megfizetésébe. A Samsung és a Hynix ügyében viszont tovább folyt a nyomozás.

Ez utóbbi cég idén áprilisban került terítékre, amikor is elismerte a memóriaárak manipulálásával kapcsolatos vádakat, és beleegyezett a jelentős összegű büntetés megfizetésébe. "A DRAM jelentős tételt tesz ki a számítógépes konfigurációk árában. A memóriaárak magasan tartásával nemcsak a gyártók, hanem a fogyasztók is többet voltak kénytelenek fizetni" - jelentette ki akkor Scott Hammond, helyettes főügyész. Szenvedő alanyként most inkább a PC-gyártókat azonosították, közöttük megtalálható a Compaq, a Dell, a Hewlett-Packard, az Apple Computer, az IBM és a Gateway.

Ezzel tehát lezárult a három nagy gyártó ellen indított persorozat, és mondhatjuk, hogy elnyerték méltó büntetésüket. Igaz, ez inkább a peren kívüli megállapodásokban fizetett összegekben mutatkozott meg, nem pedig a felelősségre vonásban. Kivételt képez a tavaly kiemelt négy vádlott, illetve a mostani ügyben érintett hét alkalmazott, akikre nem vonatkozik a megállapodás, így ők további fejleményekkel számolhatnak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások