Pár nap múlva a moziban a Doom film

Pár nap múlva a moziban a Doom film

2005. október 20. 05:46, Csütörtök
2005-ben, ha eltekintünk Dr. Boll filmjeitől, akkor szinte biztos, hogy a Doom az a számítógépes játékadaptáció, amire a legtöbb játékos kíváncsi.

Kíváncsiságukat az amerikai nézők már ezen a héten pénteken kielégíthetik. A magyar rajongók november tizedik napját satírozhatják be pirosra a naptárban, míg az igazi hívők az előző hétvégi, illetve szerda éjféli budapesti premier előtti vetítésekre fognak minden bizonnyal jegyet váltani.

Egy igazi bemutatónak illene azzal a kérdésfeltevéssel kezdődnie, hogy mi is az a Doom, hátha esetleg kevesebbet FPS-ező játékostársak is látogatják a filmes szekciót. (Tényleg. Mi az az FPS?:) Az az érzésem azonban, hogy a kérdést feltenni és megválaszolni teljesen szükségtelen, hisz az egyik legnagyobb számítógépes klasszikusról szinte biztos, hogy minden játékgéppel kapcsolatba került ember hallott.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A fontos kérdés inkább az lenne, hogy milyen is lesz a film. Nem tudhatjuk, hiszen csak a jövő héti sajtóvetítés után közölhetünk róla kritikát, és egyelőre még az amerikai mozilapok sem kezdték el a filmen élesíteni a pennájukat. Így mindössze az alkotók, közreműködők nevéből, a magyar nyelvű filmelőzetesből és a történetből csepegtetett morzsákból tudunk ítélni - no meg a cikkhez mellékelt képekből, melyekből egy valami látszik: az alkotók ellentétben Uwe Boll amatőrfilmes próbálkozásaival, a játékbevágásokon kívül megpróbáltak mást is becsempészni a PC-s Doomból.

Nézzük röviden a szereplőket. Sarge szerepében az expankátor színész, az amerikai Növényi Norbert, maga "A Szikla" látható, de mivel nem Verne Gyula és May Károly korában élünk, ezért maradjunk csak a "The Rock" elnevezésnél, melyet még pankrátorként kapott Dwayne Johnson. Az amerikai tinisztárt (vagyis a tinik sztárját) jó pár filmből ismerhetjük itthon is, ld. Múmia visszatér, Skorpiókirály, Csak lazán, Az Amazonas kincse, Emelt fővel. John Grimm, vagyis a Kaszás szerepében a Gyűrűk ura trilógiából Éomerként megismert Karl Urban szerepel, akit legutóbb a Sötétség krónikájában és a Bourne-csapdában láthattunk. Női fronton Rosamund Pike képviselteti magát, akit igazából mint jeges szépséget láthattunk egy James Bond-filmben, a Halj meg máskor-ban.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A készítők közül röviden a rendező Andrzej Bartkowiak neve említendő meg, aki olyan fim operatőreként futott be, mint a Halálos fegyver 4, az Ikrek, A lény vagy a Féktelenül. Rendezőként eddig olyan akciófilmeket jegyzett, mint a Sebhelyek, a Bölcsőd lesz a koporsód vagy az Öld meg Rómeót! A forgatókönyvet David Callaham írta, akinek ez lesz az első vászonra kerülő munkája, habár a Doom mellett még számos másik projekt előkészítésében is részt vesz a Universal Pictures és a Warner Bros. számára.

A történet színhelye az Olduvai Kutatóbázis, egy eldugott tudományos kísérleti telep a Marson, ahol katasztrofális baleset történik. Az összes kísérlet leáll, minden kapcsolat megszakad. Az a néhány üzenet, ami mégis célba érkezik, egyáltalán nem megnyugtató. Ötös szintű zárlatot rendelnek el, és kizárólag a Gyorsreagálású Taktikai Osztag (GYTR) léphet be az állomás területére: kőkemény, állig felfegyverzett tengerészgyalogosok, akkora tűzerővel, amivel egy kisebb bolygót is ki lehetne irtani - legalábbis ők azt hiszik.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A kutatóállomás tudósai véletlenül kinyitottak egy kaput, amelyen át a pokol démonjai szabadultak erre a világra. Ismeretlen eredetű szörnyek árasztották el a bázist, ott lapulnak minden sarokban, ott settenkednek a bázis megszámlálhatatlan termében és alagútjában. A démonok, Bárók és Pokollovagok átvették a hatalmat Olduvai felett, és nem adják vissza ingyen. Sarge, Kaszás és a többi zsoldos minden elképzelhető - és menet közben talált - fegyvert bevet, hogy teljesítse a parancsot: senki és semmi nem juthat ki élve. De sajnos (vagy szerencsére, mert másképp a film elég unalmas lenne) a dolgok nem a tervek szerint alakulnak.

A stáb már hetekkel a forgatás kezdete előtt megszállta a prágai Barrandov stúdiót. Amíg a díszletek épültek, a színészek keményen gyakoroltak, hogy mire elindul a film, már összeszokott osztagként állhassanak a kamerák elé. Bár a Doom története a jövőben és egy távoli bolygón játszódik, a színészek és a film alkotói arra törekedtek, hogy a film minden szempontból valószerűnek hasson. Mivel elitkatonákat alakítanak, a főszereplőknek meg kellett tanulniuk, hogyan viselkednek, mozognak és beszélnek az igazi tengerészgyalogosok. Tom McAdams tanácsadó feladata volt, hogy kéthetes edzőtábor keretében kiképezze a színészeket - ő maga majdnem három évtizedet töltött el a seregben. A színészek megismerkedtek a fegyverekkel, a lőszerekkel, elsősegély-nyújtást és kommunikációt tanultak. A harci kiképzés alapjaként vaktöltényes Kalasnyikovval gyakoroltak, de persze a filmben egészen különleges fegyvereket használnak.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Bár eredetileg csak az edzőtáboroztatás volt a feladata, a forgatás során kiderült, hogy később is szükség van McAdams különleges szakértelmére. Tanácsadóként részt vett a harci jelenetek kidolgozásában, és több helyen a forgatókönyvet is átírták az ő észrevételei alapján - így állítólag sikerült áthidalni a szakadékot a sci-fi fantáziavilága és a kőkemény harci realitás között.

De nem csak a katonák estek át különleges tréningen. Rosamund Pike egy tudóst, Sam Gimmet alakítja a filmben. A színésznő beültették a prágai Orvosi Egyetem néhány bonctan- és anatómiaórájára. "A másodéves medikusok bonctanóráin vettem részt" - meséli a színésznő. "Megrázó élmény volt - egy hatalmas terem, tepsikkel tele. De jó gyakorlatnak bizonyult, mert a filmben is eléggé rázós helyekre keveredem." A rázós helyzetekről természetesen szemérmesen hallgatott a színésznő, de ezekről szerencsére nemsokára magunk is meggyőződhetünk a mozikban.

A film Amerikában tehát pénteken nyit, itthon pedig november 10-én. Arról, hogy a közönség miképpen reagált rá, jövő héten hétfőn, a hétvégi bevételi adatok ismeretében visszatérünk.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Doom (Doom)
amerikai sci-fi, 2005

Rendező: Andrzej Bartkowiak
Forgatókönyvíró: Dave Callaham
Operatőr: Tony Pierce-Roberts
Zene: Clint Mansell
Producer: John Wells, Lorenzo di Bonaventura
Vágó: Derek Brechin, Peter Dansie, Chris Lloyd

Szereplők:
Karl Urban (John Grimm)
The Rock (Sarge)
Rosamund Pike (Samantha)
Ben Daniels (Goat)
Dexter Fletcher (Pinky)


Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások