2006-ban még nem debütál az intelligens focilabda

2006-ban még nem debütál az intelligens focilabda

2005. december 22. 10:27, Csütörtök
Bár az első tesztek bíztatóak voltak, az illetékesek mégis inkább úgy döntöttek, hogy a jövő évi labdarúgó-világbajnokságon még a hagyományos bőrgolyókat fogják használni a focisták.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökének mai, zürichi bejelentése szerint számos teszt esetében problémák merültek fel az intelligens focilabdával kapcsolatban. Bár tény, hogy a kezdeti kísérletek sikeresek voltak, mára nyilvánvalóvá vált, hogy a technológia még nem kiforrott. Amennyiben azonban minden a tervek szerint alakul, akkor ez lesz a hagyományos laszti utolsó fellépése egy nagy világversenyen.


Idén ősszel, a Peruban 17 éven aluliak számára megrendezett világbajnokságon még úgy tűnt, hogy beválik az új módszer és a labdákba épített chip valóban képes pozitív visszajelzéseket adni a kétséges helyzetekben. Az intelligens labda belsejében egy 15 milliméter nagyságú mikrochip található, ami azonnal egy kódolt rádiójelet küld a stadionban elhelyezett korlátozott számú (egy-tizenkét darab) vevőegységnek, amint érzékeli, hogy a bőrgolyóbis teljes terjedelmében áthaladt a gólvonalon. A kapott szignált az antennák továbbküldik egy számítógépnek, ami vibráló jelet küld a mérkőzést vezető bíró számára.

A problémák ott kezdődtek, hogy a chip akkor is gólt jelzett, amikor erős hatások érték a labdát, például egy szabadrúgás után nekicsapódott a kapufának. "Éppen ezért Németországban még nem fogjuk alkalmazni ezt a módszert" - jelentette be Zürichben Joseph Blatter, a FIFA elnöke. Érdekes ugyanakkor, hogy az intelligens labda élesben nem tudott vizsgázni, hiszen a perui világversenyen megrendezett 32 mérkőzésen a csapatok tagjai által lőtt 111 gól egyike sem volt olyan, ami miatt igénybe kellett volna venni a chip segítségét.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások