Fidesz-szerverről törtek be az MSZP-hez?

Fidesz-szerverről törtek be az MSZP-hez?

2006. február 13. 16:41, Hétfő
Hiller István szerint a Fidesz szerverén keresztül törtek be az MSZP számítógépes rendszerébe.

Hiller István a tényeket ismertetve elmondta, hogy a Magyar Szocialista Párt szerződést kötött a Relatív Kft-vel, amely saját számítógépes rendszerén vállalta a szocialisták választási- és kreatív anyagainak előkészítését, elkészítését. 2006. február 3-án, 14 óra 55 perckor a kft. szervere rögzítette, hogy számítógépére külső behatolás történt. A szerver naplója szerint választási terveket, dokumentumokat, egyéni képviselői kampányanyagokat töltöttek le. A napló világosan rögzíti az IP számot, amely 212.108.197.155. Az IP szám szerver azonosítója pedig: server.fidesz.hu.

A pártelnök kijelentette: a történtek őszintén megdöbbentették. Igen súlyosnak minősítette, hogy egy párt ilyen módszereket alkalmazzon riválisával szemben. A tett következményei beláthatatlanok, és akár a választások egészét is befolyásolhatják. Mint Hiller István közölte, a kft megtette a rendőrségi feljelentést. A szocialista választási anyagok különböző változatai a Magyar Nemzet című napilapban jelentek meg az elmúlt héten.


Az MSZP elnöke kiemelte: a kft. számítógépes szerverén különböző verziók, tervek voltak, az MSZP választási kampányát érintő elképzelések, illetve az egyéni képviselőjelöltek kampányához készülő kreatív anyagok változatai. Az elképzelések szerint a későbbiek során döntöttek volna arról, ezek közül melyiket használják. "Mindegyikre úgy lehet tekinteni, mint a szocialista párt választási dokumentuma, hiszen azok közül a jelölt és a párt dönti el, melyiket valósítja meg" - tette hozzá a pártelnök.

Az Index információi szerint a behatolók óriási mennyiségű adathoz jutottak hozzá. Már a pénteki Magyar Nemzet bevezető cikke is ajánlotta az olvasóknak a Hír tv egyik műsorát, amelyben leadtak egy félkész választási klipet. A letöltés álítólag több napig folyt. A Hírszerző cikke szerint a Fidesz kampánystábjának hétfő délutáni viselkedése ugyanakkor nem a provokáció-elméletet látszik alátámasztani. A párt első, délutánra meghirdetett sajtótájékoztatóját már lefújták; a pártvezetéshez közel álló forrásuk szerint a párt kommunikációs csapatán teljes káosz lett úrrá Hiller bejelentése és Gyurcsány Ferenc hasonló tartalmú országgyűlési felszólalása után.

Az MTI beszámolója szerint Varga Tamás, az MSZP informatikai igazgatója kérdésre válaszolva kitért arra, hogy a számítógépes szerverek ip-címét rendkívül nehéz megváltoztatni. Mint mondta, lehet, hogy a szerverhez egy óra múlva már egy másik cím van delegálva, de vannak nyomai, ha valaki megváltoztatja a címet. Szerinte a történtek arra utalnak, hogy "valaki a Fidesz környékén" birtokolta a hozzáférést a kft. szerveréhez és töltött le onnan anyagokat. Azt egyelőre nem tudni, hogy a behatolók hogyan juthattak a hozzáférés lehetőségéhez. Varga Tamás megjegyezte: csak sejtésük van, hol lehet a server.fidesz.hu című szerver. A párt informatikai igazgatója arra is kitért, hogy az MSZP internetes honlapjának feltörésére is folyamatosan vannak próbálkozások.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások