Újra Svédországban a The Pirate Bay

Újra Svédországban a The Pirate Bay

2006. június 16. 20:09, Péntek
Néhány napos hollandiai kitérő után ismét Svédországban, a korábbi szolgáltatónál talált menedékre a ThePirateBay.org nevű oldal. A legnagyobb BitTorrent portál üzemeltetői azt állítják, tanultak az esetből és legközelebb elővigyázatosabbak lesznek.

Az oldalhoz tartozó blogbejegyzésben "toba" azt írta, hogy céljuk egy, az egész világra kiterjedő szerverhálózat létrehozása, melynek segítségével egyrészt gyorsabbá válhatnának a letöltések, másrészt ha egy országban lefoglalnának egy szervert, a többiben ugyanúgy működhetne tovább a hálózat. Az elképzelések szerint a Terminátor-filmekből jól ismert Skynet-rendszerre hasonlító hálózat sokkal hatékonyabb fájlcserélést tenne lehetővé. A tervekhez már megvannak a szükséges pénzügyi felajánlások, a szerverek és a szélessávú ajánlatok is.

Mint ismeretes, a The Pirate Bayt június elsején zárta be a svéd rendőrség, miután egy razzia keretében lefoglaltak több szervert és őrizetbe vettek két személyt is. Az eseményt követő vasárnap több százan szimpátiatüntetést tartottak a site mellett Stockholmban és június elsején, 3-án és 4-én pedig túlterheléses (DDoS) támadás érte a svéd rendőrség weboldalait. A mostani blogbejegyzés azért érdekes, mert korábban még csak egy hatszerveres rendszer létrehozásáról volt szó. Úgy tűnik azonban, hogy a fájlcserélőknek annyi támogatót sikerült mozgósítaniuk, hogy lehetővé vált egy sokkal nagyobb BitTorrent-rendszer felállítása.

A Testticker német hírportál információi szerint előfordulhat, hogy számos, a razzia során érintett cég beperli a svéd rendőrséget, mivel szerintük a nyomozók jogtalanul foglalták le és vitték el szervereiket. Ez úgy fordulhatott elő, hogy a rendőrök azt hitték, minden szerver a The Pirate Bayhez tartozik, azonban mint kiderült, a szerverterem nem a torrentoldalé volt, hanem ott más vállalatok számítógépei is álltak.

Az intézkedés miatt érintett tíz cég most egyenként legalább 10 000 és 200 000 svéd koronás (1000 és 22 000 eurós) kártérítést követel. Nem csoda, hogy ezek után a svéd rendőrség akcióját sokan teljes csődként és öngólként értékelik.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások