Kadhafi megszüntetné a FIFA-t

Kadhafi megszüntetné a FIFA-t

2006. június 30. 11:39, Péntek
Az online naplók vezetése ma már teljesen elfogadott dolognak számít, ezek után nem csodálkozhatunk, hogy egyre több politikus tartozik a bloggerek táborába. Köztük van Muammar al-Kadhafi líbiai elnök is, aki néha elképesztő ötletekkel áll elő.

Kadhafi ezredes szókimondó ember, ha valamilyen új ötlete van, nem habozik azt azonnal megosztani a világ felhasználóival. Az elnök legújabb elképzelését nem véletlenül időzítette az idei németországi labdarúgó-világbajnokság idejére: megszüntetné a FIFA-t. A gondolatok a blogban arabul, angolul és franciául is elérhetők, Kadhafi így biztosítja, hogy az ötletei minél több emberhez jussanak el világszerte.

A líbiai elnök korábban kifejtette véleményét a Kasmír-konfliktusról, Észak-Koreáról, a nemzetközi terrorizmusról, támogatta az Egyesült Államok terrorizmus-ellenes politikáját, mondván, minden országnak joga van megvédenie magát. Legújabb bejegyzésében pedig a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) megszüntetését vetette fel. Kadhafi szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a labdarúgó-világbajnokságokat mindig a gazdag országokban rendezik meg, a szervezet esélyt sem ad a szegényebb, gazdaságilag elmaradottabb államoknak. S hogy szerinte mi lenne megoldás? Nos, vagy meg kell szüntetni a FIFA-t, vagy radikálisan át kell szervezni és a bevételeit olyan tevékenységekre kell fordítani, mint például a szegénység és a betegségek elleni harc.

"A futball gyakran felkorbácsolja az indulatokat. Elég csak az 1970-es Honduras-Salvador vb-selejtezőre gondolni, ami után kitört egy 30 000 áldozatot és sebesültet követelő háború. A szervezet emellett a korrupció, a pénzkidobás mintapéldája és elősegíti a modern gyermekkereskedelmet, amikor támogatja, hogy a szegény országok tehetséges focistáit gazdag nyugati klubok vásárolják meg" - írta a líbiai elnök.

Bár Kadhafit sokan őrültnek tartják, bizonyos tekintetben az egyik legfelvilágosultabb arab vezető. Minden helyzetben kiáll például az internet mellett. A líbiai lakosság, amelynek a fele 16 évnél fiatalabb, esténként gyakran tölti szabadidejét az internetkávézókban, a líbiaiak imádják a világhálót. Jó példa erre, hogy 2004-ben az online szavazataikkal győzelemre segítették a második pánarab szupersztár-versenyben Ayman Latert és a Szeretlek című dalát.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások