Holnaptól kapható a Zune az Egyesült Államokban

Holnaptól kapható a Zune az Egyesült Államokban

2006. november 13. 19:52, Hétfő
Az USA-ban indítja el első komoly rohamát az Apple, illetve az iPod és az iTunes ellen a Microsoft. A redmondi szoftveróriás holnaptól kezdi el árulni a helyi boltokban Zune nevű zenelejátszó készülékét.

A terméket holnaptól több mint 60 000 amerikai boltban kezdik majd el árusítani. Ezzel egyidejűleg a Microsoft megnyitja a készülékekhez kapcsolódó Zune Marketplace nevű online zenei oldalát is. Kérdéses persze, hogy az amerikai konszern iPod-gyilkos terve mennyire lesz sikeres, hiszen az elmúlt években már számos cég (Creative, Samsung, iRiver stb.) megpróbálkozott az iPod és az iTunes egyeduralmának megtörésével az online zenei piacon.

Az Egyesült Államokban az iPodé a zenei lejátszók piacának 75 százaléka, míg az iTunes büszkélkedhet a legális zeneletöltések 80 százalékával. Bill Gates, a Microsoft társalapítója szerint mivel a Play-for-Sure kezdeményezés nem vált be, valami újra volt szükség az Apple piacvezető pozíciójának megdöntésére. Azonban ezzel nemcsak a Play-for-Sure egykori partnereinek kell megbirkózniuk, hanem az olyan cégeknek is, mint a Napster tudomásul kell venniük, hogy az általuk letöltésre kínált zeneszámok nem lesznek lejátszhatók a Zune készülékeken.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Zune-akció jelentősége hasonlít a Microsoftnak arra a programjára, amikor az Xbox 360-ast küldte harcba a Sony ellen. Kérdéses persze, hogy milyen lesz a Zune fogadtatása az Egyesült Államokban, hiszen az sok mindent elárul majd. Chris Liddell, a Microsoft pénzügyi vezetője már tavaly júniusban elárulta pénzügyi elemzőknek, hogy a zenelejátszó 2008-ig lehet veszteséges, vagyis addig tart a türelmi idő. Addig ki fog derülni, kell-e az embereknek az új termék vagy sem. Mindenesetre a Microsoft vezetői az Xbox 360 esetében is meglehetősen türelmesek voltak.

Az első vélemények mindenesetre nem túl hízelgőek. Steven Levy, a Newsweek munkatársa a Szovjetunióhoz hasonlította a készüléket, míg mások azt kritizálták, hogy az eszközön nem lehet sem hangos könyveket, sem pedig podcastokat lejátszani. Utóbbi még csak érthető lenne, de hogy a hangos könyveket miért nem kezeli a Zune, az már más kérdés. Ezenkívül nem volt túl meggyőző a termék gyakorlati tesztekben sem, az iPod elemei tovább bírták a gyűrődést.


Az első tapasztalatok már megvannak. Egy blogger már szombaton megvásárolta az első Zunet a San Fransisco melletti Union City egyik bevásárlóközpontjában és a meghirdetett árat, 250 dollárt fizetett ki érte. Az illető azonban a lejátszóhoz tartozó szoftvert nem tudta feltelepíteni a számítógépére, ugyanis "Installation error" hibaüzenettel leállt a program telepítése. Ennél már csak jobb jöhet...

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások