Gyorsul a hazai nethasználat növekedése

Gyorsul a hazai nethasználat növekedése

2006. december 12. 12:16, Kedd
Idén 80 ezerrel több háztartás csatlakozik a világhálóra, mint egy éve. A hozzáféréssel nem rendelkező otthonok többségében PC sincs.

A BellResearch kutatása szerint a mintegy 3,9 millió hazai háztartás 20 százaléka, azaz körülbelül 759 ezer otthon rendelkezik internet-hozzáféréssel. A tavalyi évhez képest 2-3 százalékkal, összesen mintegy 80 ezer új belépővel gyarapodott a világhálót elérő háztartások tábora - derül ki a cég éves rendszerességgel elkészített, átfogó felmérésének lakossági elemzéseiből.

Az ellátottságnak az elmúlt egy évben végbement kismértékű növekedése az ország minden régiójában nyomon követhető, a főváros vezető pozíciója (33 százalékos internetpenetráció) azonban továbbra is megingathatatlannak látszik. Ugyanakkor a korábbi lemaradók - főként a keleti régiókban, illetve a községekben élő háztartások - körében az átlagosnál nagyobb mértékben nőtt az internetezők száma, ezeken a területeken - úgy tűnik - megkezdődött a lassú felzárkózás.

A BellResearch kutatói arra is rámutatnak, hogy az internet-ellátottság terén főként a kisméretű, 1-2 főt számláló háztartások vannak lemaradva, valamint azok az otthonok, amelyek-ben nem él sem gyermek, sem fiatalkorú háztartástag. A penetrációs mutató általában ott a legalacsonyabb, ahol a háztartásfő nő, 60 év feletti, illetve legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezik, de mindezek mellett természetesen a háztartás szubjektív és valós jövedelmi helyzete is erősen befolyásolja a kapcsolat meglétét.


A további terjedés egyik jelentős akadálya a megfelelő eszközháttér hiánya: az interneteléréssel nem rendelkező 2,3 millió háztartás háromnegyedében személyi számítógép sem található. Ahol rendelkezésre áll az alapvető hardver-infrastruktúra, ott a megkérdezettek - saját bevallásuk szerint - elsősorban a várható magas költségek, illetve a háztartás szűkös anyagi lehetőségei miatt maradnak távol az internettől.

Az akadályozó tényezők mellett azonban sok esetben igény sem merül fel az otthoni hozzáférés iránt: az elzárkózó háztartások 29 százalékában senkinek sincs szüksége az internetre, nem tartják hasznosnak a világhálót, míg 28 százalékukban a háztartástagok máshol (például munkahelyen vagy iskolában) oldják meg a hozzáférést, és emiatt nem építenek ki otthoni kapcsolatot.

A PC-s háztartások egynegyedében - mintegy 207 ezer otthonban - tervezik egy éven belül az internet bevezetését. Az új belépőket leginkább az előfizetési csomag kedvező ára, a kapcsolat minősége, valamint a belépéshez kapcsolódó akciók, kedvezmények befolyásolják a szolgáltatóválasztás során. Ennek ellenére a többségük még nem hozott döntést a leendő internetszolgáltatót illetően.

A megkérdezettek jellemzően ADSL, illetve kábeltévés kapcsolat kiépítését valószínűsítik, de közel egyharmaduk egyelőre nem rendelkezik határozott tervekkel a hozzáférési technológiáról. A potenciális előfizetők számára a világháló legfőbb vonzerejét az internet alapú telefonálás, a távtanulás, az aktuális napi hírek elérése, illetve a digitális televízió szolgáltatás igénybevételének lehetősége jelenti.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások