Hajléktalanok a világhálón

Hajléktalanok a világhálón

2006. december 24. 15:33, Vasárnap
Az otthontalanná vált emberek életében nem igazán jellemző az internet használata, legyen szó akár magyar, akár külföldi hajléktalanokról. Azonban ez a folyamat kezd megfordulni.

Németországban és hazánkban egyre több oldal szól az otthontalanokhoz, az Egyesült Államokban pedig néhány hajléktalan már blogot üzemeltet. Ilyen napló például a View From the Sidewalk és a Homeless Man Speaks is.

Kevin Barbieux oldala stílusosan a thehomelessguy.blogspot.com címen érhető el. A férfi hajléktalan és mindennapi életét osztja meg a blogjába tévedő felhasználókkal. Tanácsokat ad, elmondja, mire van szüksége mindenképpen egy utcára kerülő embernek, de leírja gondolatait arról is, hogy az otthonául szolgáló Nashville központjában a hajléktalanokat az üzletek forgalmának ártó embereknek tartják. A The Homeless Guy egy digitális fényképezőgépet szeretett volna Karácsonyra, mert a régi készüléke tönkre ment. A férfinak azért volt szüksége a gépre, hogy lefotózhassa az általa készített origamikat, amiket az eBayen árul, ebből él. A kívánsága teljesült. Most egy munkahelyet szeretne... Barbieux egyike azoknak az otthon nélküli amerikaiknak, akik ha kell, betérnek egy internetkávézóba csak azért, hogy az interneten keresztül kommunikálhassanak a világgal.

A hajléktalanok online megjelenésének ötlete annyira népszerű lett, hogy már Németországban is felfigyeltek rá. A PennerVZ.de oldalon például arra bíztatják a látogatókat, hogy találják meg az utcájukban élő otthon nélküli embereket, vagy segítséget próbálnak nyújtani, hogy hol érdemes koldulni. Ugyan némelyik tanács, kérés vagy kérdés gúnyosnak, humorosnak vagy akár sértőnek tűnhet, azonban a portál üzemeltetői minden előzetes várakozásukat felülmúlva mindössze hat hét alatt egymillió látogatót regisztráltak. "Azt akartam, hogy a nyilvánosság felfigyeljen ezekre az emberekre" - mondta Andreas Jacob, az oldalt létrehozó 27 éves mannheimi hallgató.

Az ötlet idén októberben evés közben jutott az eszébe, amikor a társaival ebédelt a mannheimi egyetem menzáján és felfigyelt egy a maradékokat szorgosan elpakoló férfira. Úgy döntött, fel kell hívnia a társadalom figyelmét a hajléktalanokra, az életükre, az őket érő sértésekre, az emberek velük szembeni viselkedésére.

"Értelmetlen lenne, hogy ha valakinek nincs mit ennie, de internetezhet. Az viszont hasznos volna, hogy ha a rászorulók akár a világhálón is tájékozódhatnának például a szociális intézmények elérhetőségeiről, befogadóképességéről" - tette hozzá Andreas Jacob, aki éppen ezért már fel is vette a kapcsolatot két helyi internetkávézó vezetőivel. Amíg azonban az internetező hajléktalanok általános jelenséggé válnak, még nem kis időnek el kell telnie. Németországban például hamburgi, kölni, berlini és más német oldalakon is tájékozódhatnak különböző őket érintő kérdésekben az otthontalan emberek.

Bár hazánkban szintén még gyakorlatilag ismeretlen fogalom az internetező hajléktalan, de szerencsére vannak olyan oldalak, amik később az otthontalanok számára hasznosak lehetnek. Itthon például a Magyar Vöröskereszt és a Menhely Alapítvány honlapján, valamint a Hajléktalan.lap.hu oldalon számos információt megtalálnak a rászorulók.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások