Megaszövetség a Vista ellen

Megaszövetség a Vista ellen

2007. január 28. 15:21, Vasárnap
Gyártókból és szoftvercégektől álló csoport ismételte meg kifogásait az operációs rendszerrel és a Microsoft stratégiájával szemben, alig néhány nappal a megjelenés előtt. Az európai vizsgálat folytatódik.

Az European Committee for Interoperable Systems (ECIS) legújabb jelentése szerint nem kisebb cégek fogtak össze a Vista megjelenése kapcsán, mint az IBM, a Nokia, a Sun, az Adobe, az Oracle és a Red Hat. A csoport tagjai az igazi választás hiányát kifogásolják, és megismételték korábbi állításukat, miszerint Redmond az Európai Unió által három évvel ezelőtt elítélt praktikáit alkalmazza újra. A Microsoft egyelőre nem reagált.

Simon Awde, az ECIS elnöke kijelentette, hogy a Microsoft nyilvánvalóan figyelmen kívül hagyta az eredeti, 2004 márciusában hozott trösztellenes határozat több fejezetét. Ez többek között a riválisok kiszorításával kapcsolatos rendelkezéseket érinti, amelyek az olyan szoftverek integrálása kapcsán születtek, mint az MSN, vagy a Windows Media Player. A panaszosok szerint a szoftvercég továbbra sem adta fel azon törekvését, hogy egymaga uralja az egész ágazatot és saját megoldásainak integrálásával, valamint a kompatibilitás szándékos ellehetetlenítésével riválisai kiszorítására pályázik.

Példaként említik az XAML nyelvet, amely a szemben álló tábor tagjai szerint a HTML felváltását célozza, továbbá az Open XML-t, amely az Office 2007 alapértelmezett formátumaként szintén a hasonló megoldások ellen készült. "A végeredmény a valós választási lehetőség hiánya lesz, miközben újabb éveket várhatunk, amíg a Microsoft orvosolja az egyeduralommal és a magas árakkal kapcsolatos kifogásokat" - magyarázta Thomas Vinje, az ECIS szakértője. Azt azonban ők is elismerik, hogy néhány területen történt előrelépés, hiszen a biztonsági cégek panaszai eredményeként végül mégiscsak sikerült megállapodni a Vista dokumentációjának átadásáról.

Ágazati szakértők eközben arra figyelmeztetnek, hogy a Vista megjelenése kapcsán mindenképpen érdemes lesz kivárásra játszani, mivel az első hetekben, hónapokban a hibák kiszűrése lesz az elsődleges szempont. A tetszetős külső mögött ugyanis egy befejezetlen, gyermekbetegségektől küzdő rendszer húzódik meg, amelynek tökéletesítése minden sietség ellenére is eltart majd egy ideig. Éppen ezért azok járnak majd jól, akik ki tudják várni az első javítások megjelenését, és csak a nyáron, esetleg ősszel állnak át az új operációs rendszerre.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások