Spam: már rég nem a pornó vezet

Spam: már rég nem a pornó vezet

2007. február 20. 23:59, Kedd
Kiemelkedőre sikeredett a karácsonyi szezon, ám nemcsak az intenetes áruházak forgalma ugrott meg, hanem a spamek aránya is jelentősen emelkedett az év utolsó hónapjában.

A Symantec legfrissebb felmérése szerint az elektronikus levelek 80 százaléka kéretlen levél, igaz, januárra ez az arány valamelyest csökkent, de még így is 69 százalékot tett ki. A 2006-os év egyébként jelentős átrendeződéseket hozott, a felnőtt-tartalmakat promotáló levelek ugyanis látványosan visszaszorultak, és előtérbe kerültek a profitszerzés céljából indított pénzügyi támadások.

Az utóbbiak közzé tartozó spamek a teljes kéretlen levélforgalom mintegy harmadát tették ki, ezek között éppúgy megtalálhatóak a jelentős nyereséggel kecsegtető különféle pénzügyi és ingatlanbefektetéseket kínáló ajánlatok, mint a banki számlaszámokat és jelszavakat kifürkészni szándékozó, áloldalakra irányító levelek, vagy azok a manipulációk, amelyekkel csupán pénzt akarnak kicsikarni a gyanútlan internetezőből.

Egyre népszerűbbek a különböző termékeket, főként órákat és más luxuscikkeket, szoftvereket komoly kedvezménnyel ajánló levelek is, amelyek olcsósága az esetek döntő többségében abból fakad csupán, hogy az áruk hamisítványok, de igen gyakoriak a gyógyszereket, orvosi segédeszközöket vagy egyéb kezeléseket kínáló spamek is. A kéretlen levelek többsége Amerikából és Európából érkezik.

A technika egyébként sokszínű, de megfigyelhető, hogy a spamküldők többsége a kártékony kódok mellőzését választja az általa küldött üzenetben, hogy ezzel is csökkentse a blokkolás esélyét, így inkább az üzenetek szövegében jelenítik meg azokat a linkeket, amelyek kártékony kódokat tartalmazó oldalakra irányítanak. Újdonság, hogy tovább terjednek a kép alapú spamek, amelyek egy része alkalmas arra, hogy kikerülje az elektronikus szövegfelismerő rendszereket is.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások