1000 lumenes LED-et fejlesztett ki az Osram

1000 lumenes LED-et fejlesztett ki az Osram

2007. április 3. 09:19, Kedd
Az Osram olyan fénykibocsátó diódás spotlámpát fejlesztett ki, amelynek fényárama meghaladja az 1000 lument.

Ez több, mint amit egy 50 wattos halogénlámpa kibocsát, ezáltal a világítási alkalmazások széles választékára használható. Az Ostar nevű LED-fényforrás, mely idén nyáron kerül piacra, elegendő fényt ad például egy íróasztal két méter magasságból történő megvilágítására. Kis mérete miatt a legkülönfélébb lámpaformák kialakítását teszi lehetővé. Összehasonlításul: egy 60 W-os villanykörte 730, egy 50 wattos halogén izzó kb. 900 lumen fényáramot bocsát ki.

Az OSRAM Opto Semiconductors részlegének .fejlesztői az 1000 lument úgy érték el, hogy különlegesen nagy chip-sűrűséget alkalmaztak: hat db nagy teljesítményű LED-chipet integráltak egy kisméretű házba. Mivel egy chip mindössze egy mm2 területű, nagyon koncentrált eredő fényáram keletkezik. A diódák kevés energiát fogyasztanak, mivel igen jó hatásfokkal konvertálják az elektromos energiát fénnyé.


Az Ostar 350 mA áramfelvétel mellett wattonként 75 lument "termel"; sokkal többet a hagyományos izzólámpánál, amely a felvett energia nagy részét hővé alakítja. Emellett a LED se ólmot, se higanyt nem tartalmaz - ezért környezetbarát -, és mivel 50-szer nagyobb az élettartama az izzólámpánál, lényegesen kevesebb a karbantartási ráfordítás is. További pozitívuma, hogy nemcsak hőt, de UV-sugarakat sem emittál. Ez pl. élemiszer-szupermarketek erre kényes termékeinek megvilágításánál előnyös.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások