A világ legkisebb 4 processzoros szervere

A világ legkisebb 4 processzoros szervere

2007. szeptember 27. 10:13, Csütörtök
A Sun bemutatta első négymagos, x64-es (x86-os, 64 bites) számítógépeit, köztük a világ legkisebb, négy processzorfoglalatos szerverét.

A cég közleménye szerint az Intel Xeon processzorokra épülő Sun Fire X4450 és Sun Fire X4150 szerverek a jelenleg piacon lévő vetélytársaiknál kisebb helyigény, nagyobb teljesítmény és hatékonyabb energiafelhasználás mellett teszik lehetővé az adatközpontokban felmerülő kritikus problémák megoldását. Mindkét kiszolgálóhoz több operációs rendszer - így Solaris OS, Windows, Linux vagy VMware - közül választhatnak a felhasználók.

A 7300-as sorozatú, négymagos Intel Xeon processzorra épülő Sun Fire X4450 szerver az első és mindeddig egyetlen négymagos, négy processzorfoglalatos, 2U magasságú rendszer a vezető gyártók kínálatában. A SUN szerint versenytársaihoz képest kétszer akkora számítási teljesítményt és memóriát kínál alig feleakkora energiafelhasználás mellett, ami így alacsonyabb energia- és hűtési költségeket eredményez. A négymagos, 5300-as sorozatú Intel Xeon processzorra épülő Sun Fire X4150 szerver olyan két processzorfoglalatos, 1U magas kiszolgáló, amely a vetélytárs kétfoglalatos, 1U magas szerverekhez képest akár kétszer nagyobb memóriakapacitással, belső tárolóval és hálózati csatlakozási lehetőséggel rendelkezik. Több mint egy terabájtos (TB) belső lemezegységével a Sun Fire X4150 szerver ideális megoldás a horizontális, azaz több alkalmazást egyszerre kiszolgáló adatbázisok, és egyéb tárhelyigényes és intenzív lemezhasználattal járó alkalmazásokhoz.


A Sun Fire X4450 és Sun Fire X4150 kiszolgálók megosztott készülékházának tervezése során új alapelveket alkalmaztak a maximális feldolgozási teljesítmény, a tárolási kapacitás, az integrált rendszerfelügyelet, a beépített virtualizációs támogatás és a beruházás értékállóságának érdekében. A hűtésre és teljesítményhatékonyságra optimalizált ház, kis mérete mellett, a leghatékonyabb energiafelhasználást és teljesítményt biztosítja.

A Sun hét, egymást követő negyedéven át folyamatosan növelte az x86-os szervereiből származó bevételét, az elmúlt hónapban pedig 50,9 százalékos éves bevételnövekedésével a legjobb öt cég közé küzdötte fel magát az x86-os szerverek piacán. Ez a legnagyobb előrelépés a világ első öt, x86-os szervereket forgalmazó cége közül. A Sun Fire X4150 szerver induló ára 2995 dollár lesz. A Sun Fire X4450 októbertől lesz kapható, alapára 8895 dollár.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások