Magyar bejegyzés a Wikimedia 10 milliomodik szócikke

Magyar bejegyzés a Wikimedia 10 milliomodik szócikke

2008. március 31. 09:34, Hétfő
A Wikimedia Alapítvány által fejlesztett lexikon jelentős mérföldkőhöz érkezett a múlt héten, mivel megszületett rajta a 10 milliomodik bejegyzés. Számunkra külön öröm, hogy ez egy magyar nyelvű szócikk.

Az amerikai non-profit szervezet hivatalos közleménye szerint A XVI. századi angol aranyműves és festő Nicholas Hilliard szócikke a lexikon 10 milliomodik bejegyzése. Az eredményről Jimmy Wales alapító is megemlékezett: "Nehéz belegondolni, hogy az angol nyelvű Wikipedia egy 250 nyelven jelenlévő gyüjteménnyé vált. A Wikipedia 2001-es létrehozásakor soha nem gondoltuk volna, hogy ilyen gyorsan elérjük a 10 milliomodik szócikket."


A közlemény felidézve a német Stern magazin tavaly decemberi felmérését felhívja a figyelmet arra is, hogy nem csak nagy a feldolgozott anyag mennyisége, de a bejegyzések korrektek is. A lap 50 cikket vizsgálva hozta meg ítéletét, mely szerint a német Wikipedia pontosabb, teljesebb és frisebb, mint a nagy hagyományokkal rendelkező Brockhaus kiadvány.

Az esemény számunkra ugyan örömteli, de nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a 250 nyelven szerkesztett lexikon kis nyelvei közé tartozunk. Míg az angol verzióban 1 millió 418 ezer szócikk van, addig a magyar változatban ennek alig több, mint huszada, 84 864.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások