Továbbra is az angol a világháló nyelve

Továbbra is az angol a világháló nyelve

2008. május 27. 17:24, Kedd
Az angolon kívül a kínai mandarin és a spanyol a leggyakrabban használt nyelvek az interneten - derült ki az Internet World Stats legfrissebb felméréséből. A három nyelvet az internetezők összesen 55,6 százaléka beszéli.

A legtöbben, a felhasználók 30 százaléka az angolt használja, a második helyen a Kínában leginkább elterjedt mandarin áll 16,6 százalékkal, míg a harmadik helyre a 22 országban hivatalos nyelvnek számító spanyol került 8,7 százalékkal. "Annak kiderítése, hogy egy adott nyelvet az internetezők közül hányan beszélnek, nagyon bonyolult, összetett feladat. A dolgot tovább nehezíti, hogy az angolt számos országban tanítják és használják az iskolákban, és az is, hogy sokan két vagy három nyelvet is ismernek. Utóbbiak esetében azonban csak egy nyelvet vettünk figyelembe. Mindenesetre az tény, hogy ha valaki ismeri ezt a három nyelvet, akkor napjainkban egész jól elboldogulhat a világhálón és szóba elegyedhet az internetezők több mint felével" - jelentette ki Enrique De Argaez, a felmérést készítő szakember.


A lista további helyein sorrendben a japán, a francia, a német és az arab található. Ezek a nyelvek De Argaez szerint szintén fontosak az online világban és különösen az arab nyelvű felhasználók számának növekedése volt megfigyelhető az elmúlt időszakban. A Top10-be került még a portugál, a koreai és az olasz. "Az eredmények azonban nem csak az adott nyelvek elterjedtségébe nyújtanak bepillantást, hiszen ebből az információból megállapítható az is, hogy valakinek milyenek a kulturális értékei, milyen a képzettsége és más demográfiai kérdésekre is választ kaphatunk. Ezek a jellemzők összességükben befolyásolják azt, hogy miként reagált egy ember egy oldalra és annak tartalmára, grafikájára" - tette hozzá a szakember.

A felmérés az Internet World Stats idei első negyedévében mért eredményein és összesen 1 407 724 920 internetezőn alapul.

Listázás a fórumban