Egységes letöltési szabványokat akarnak a multik

Egységes letöltési szabványokat akarnak a multik

2008. szeptember 16. 10:19, Kedd
A cégek azt remélik, hogy ha ezeket a feltételeket megteremtik, akkor a jelenleginél jóval több video- és zenelejátszó készüléket, valamint zenei albumot, illetve filmet adhatnak el.

A nagy technológiai és médiavállalatok egységes szabványok kidolgozásával növelnék az online letöltések számát. A Digital Entertainment Content Ecosystem (DECE) nevű konzorcium tagjai között megtalálható a Sony, a Microsoft, a Universal, a Comcast, a Philips, a Paramount Pictures és a Warner Brothers Entertainment. Az Apple és a Walt Disney viszont nem tagjai a szervezetnek. A DECE olyan irányelveket akar kidolgozni, amelyeket később az online szolgáltatásokkal és a médiahordozókkal kapcsolatban lehet majd használni.

"Megpróbáljuk a letöltési piacon lévő zavaros állapotokat letisztázni. Egységes élményt akarunk létrehozni a felhasználók számára. Az Apple-nek egy nagyon jó működő rendszere van, amely lehetővé teszi a tartalmak eladását. Mi azonban azokra a vásárlókra akarunk koncentrálni, akik több felhasználási lehetőség közül szeretnének választani" - szögezte le Mitch Singer, a DECE vezetője.

A csoport tagjai úgy vélik, hogy az egyik legnagyobb problémát a digitális másolásvédelmek jelentik, amelyek jelentősen korlátozzák a tartalmak felhasználási lehetőségeit. Ezek által meghatározható, hogy egy fájlt milyen készülékeken és milyen gyakran lehet lejátszani, illetve lemásolni. Az új szabványokat támogató oldalakat és eszközöket egy logóval jelölnék. Legyen szó CD-, DVD- vagy Blu-ray lemezekről, a DECE mottója egyszerű: Egyszer megvásárolni, bárhol lejátszani! A lényeg, hogy bárki olyan egyszerűen és könnyedén játszhassa le a dalokat vagy nézhesse meg a filmeket, mint ahogy például a fotókat oszthatja meg másokkal.

A konzorcium felkeltette számos cég érdeklődését, így komolyan fontolgatja a DECE-hez való csatlakozást az Alcatel-Lucent, a Hewlett-Packard, a Cisco, az Intel, a Toshiba, a Fox Entertainment, a Lionsgate és a Verisign is. "Amennyiben szétnézünk a piacon, akkor azt látjuk, hogy a nyílt szabványok egyre inkább teret hódítanak. Nagy az igény olyan online tartalmakra, amelyek szabadon felhasználhatók. Minél sikeresebbek vagyunk, annál többen akarnak majd részt venni az új rendszerben" - nyilatkozta Nico Popp, a Verisign innovációért felelős elnöke.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások