Új szuperszámítógépet épít az IBM

Új szuperszámítógépet épít az IBM

2009. február 5. 09:24, Csütörtök
Az amerikai kormány megrendelésére a Nagy Kék két új szuperszámítógépen dolgozik amelyek közül az egyik minden eddigi rekordot megdönt majd teljesítményével, illetve hatékonyságával - a határidő 2011.

A cég bejelentette, hogy három éven át építik majd az új listavezetőt, amely egészen pontosan 20 petaflops teljesítményt kínál majd a National Nuclear Security Administration számára, mégpedig az amerikai atomarzenállal kapcsolatos fontos tesztek lefolytatásában. A rendszert emellett használhatják időjárás-előrejelzésre, valamint olajkutatásokra is, amiben egy kistestvére lesz a segítségére.

Elsőként ugyanis a Dawn névre keresztelt rendszer készül majd el, amely jóval kisebb, 500 teraflops teljesítménnyel érkezik, elsődleges feladata pedig a Sequoia néven készülő monstrum kiszolgálása lesz a megfelelő applikációk kifejlesztésének és tesztelésének segítésével. Utóbbi 1,6 millió IBM Power processzormagot, 98304 node-ot, valamint 1,6 petabyte memóriát tartalmaz majd, mégpedig 96, hűtőszekrény-méretű rack formájában, amelyek összesen 318 négyzetméteren terpeszkednek majd. Az IBM sietett leszögezni, hogy a megoldás mind a teljesítményt illetően, mind pedig az energiafelhasználás terén kiemelkedően hatékonynak bizonyul majd, magasan verve minden létező vetélytársat.

A rendszer a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumban teljesít majd szolgálatot, ami pedig az összehasonlítást és rangsorolást illeti, az IBM szerint 40-szer lesz jobb a mostani időjárás-előrejelző rendszereknél, illetve 50-szer hatékonyabb a földrengések megjósolásában, mint a kutatók által ma használt megoldások. A Sequoia ráadásul egymaga erősebb lesz, mint a Top500 szuperszámítógépes lista összes helyezettje kombinálva, így a cég igencsak magabiztosan lát hozzá a munkához.

Amint azt említettük, a végső határidő 2011, így tehát három éve van a vállalatnak, hogy befejezze, ami elkezdett - nem túl valószínű, hogy ugyanezen idő alatt valami hasonlóval tudnak majd előállni a szóba jöhető vetélytársak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások