A VIA chipjére épül a következő OLPC-laptop

A VIA chipjére épül a következő OLPC-laptop

2009. április 20. 22:41, Hétfő
A szervezet már készül az XO-laptopok új változatával, amelyek az AMD Geode chipje helyett a VIA fejlesztéseire épülnek majd. Még idén piacra dobnák az első és a második generáció közé helyezett példányokat.

Márciusban még arról számolhattunk be, hogy az XO-2, vagyis a második generációba tartozó laptopok ARM chipek köré épülnek, mivel az OLPC illetékesei úgy vélik, hogy a fogyasztás terén még mindig nem érték el az ideális szintet. Most arról adtak hírt, hogy az új sorozat előtt még lesz egy köztes állomás, amely viszont a VIA fejlesztéseire alapoz.

Az 1.5-ös verziószámmal illetett sorozat megjelenése valószínűleg annak köszönhető, hogy a vetélytársak részéről egyre nagyobb, egyre szorosabb versennyel kénytelenek számolni a szervezetnél. Különösen az Intel van kedvező helyzetben, amely nem kevesebb mint 2 millió példányt szeretne piacra dobni Classmate PC névre keresztelt laptopjából. Erre kell válaszolnia valamilyen módon az OLPC-nek, és a jelek szerint egy régi-új VIA-platformban találták meg a megfelelőnek vélt fejlesztést, amely sikerrel szállhat szembe a konkurenciával, elsősorban természetesen az oktatási szegmensben.


Az XO-1.5 a fogyasztás terén nem nyújt majd újat, a készülékek pedig a most is meglévő kijelzőt kapják meg. A belső viszont változik, itt ugyanis dobják az AMD Geode chipjét, ehelyett pedig a VIA C7-M kerül a laptopokba (400 és 1000 MHz közötti órajeleken), mégpedig VIA VX855 chipkészlet kíséretében. Mindezt 1 GB memória, 4 vagy 8 GB flash háttértároló, OLPC 8.2.x verziószámmal szoftver és a megszokott burkolat egészíti majd ki. Arról nem szól a fáma, hogy az új változat mely régiókban jelenik majd meg.

A szervezet tervei szerint augusztusban készülnek el a prototípussal, vagyis a debütálás még az ide év vége előtt meglesz.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások