3D-ben látja környezetét egy új optikai szenzor

3D-ben látja környezetét egy új optikai szenzor

2009. október 19. 20:32, Hétfő
Német kutatók több mint egy évtizedes munkáját koronázta siker, amikor megalkották a világ első 3D-s optikai érzékelőjét. A fejlesztésben oroszlánrészt vállaltak a Fraunhofer Intézet duisburgi Mikroelektronikai Áramkörök és Rendszerek Intézetének (IMS) munkatársai. Ahhoz azonban még sok időnek kell eltelnie, hogy a technika a boltokban kapható termékekben is megjelenjen. Ebben a folyamatban Jochen Noellre és a Tridicam cégre hárul a fő feladat.

Jochen Noell tavasszal az álláshirdetéseket böngészte és ekkor akadt meg a szeme az IMS ajánlatán. Az intézet olyan szakembert keresett, aki hajlandó céget alapítani azért, hogy bevezessen a piacra egy új optikai technológiát. A 43 éves férfinek komoly gondot jelentett, hogy a semmiből építsen fel egy vállalatot, de mivel mindig egy ilyen kihívásra vágyott, jelentkezett a hirdetésre és végül nyert. Az ötlet, hogy így keressenek egy befektetőt Anton Grabmaier professzornak, az IMS vezetőjének az agyából pattant ki.

A feladat egyszerű volt: adott egy új optikai szenzor, amely képes valós időben, 3D-ben látni a közvetlen környezetét. A Tridicam megalapításáig azonban még néhány hónap telt el. A cég irodája csupán tíz négyzetméteres. Ez azonban nem lehet hátrány, hiszen köztudott, hogy volt olyan neves szakember, aki egy garázsban kezdte el építeni a karrierjét... Noellnek mindenekelőtt egy finanszírozási koncepciót kellett kidolgoznia. Ebben és számos más kérdésben, például az üzleti terv elkészítésében, a további kutatások finanszírozásában is támogatta a Fraunhofer Társaság.

Maga az érzékelő egyébként csupán néhány centiméter átmérőjű és amint azt Werner Brockherde, a chipet fejlesztő IMS-csoport vezetője elmondta, jelenleg nincs konkurenciája a világpiacon. Az eszköz különlegessége, hogy a különböző fényviszonyok vagy erős napsugárzás esetén is tökéletesen és megbízhatóan ellátja a feladatát, illetve precíz eredményeket rögzít és továbbít. S hogy mi mindenre lehet jó az új technika? Nos, növelheti a termékek gyártási folyamata során a munkabiztonságot, megakadályozhatja az automatikus beléptetőkapuk hibás működését, valamint vészhelyzeti vagy katonai felderítő-, illetve robotrendszerek alapja lehet. Vagy ugyanígy használható lenne a repülőtereken a csomagtovábbító szalagoknál és a közlekedésben.

Az első prototípusokat mindenesetre már tesztelik. A Tridicam három új mérnököt vett fel. A cél egyértelmű: a chipet még intelligensebbé és sokoldalúbbá akarják tenni. Már a jövő év közepére elkészül a 128 x 96 képpont felbontású képeket továbbító szenzor, 2012-re pedig megalkothatják a VGA-felbontású képek rögzítésére és továbbítására képes érzékelőt.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások